Annons

Unik utställning visar okända verk av Holst

En unik separatutställning med Kristianstadskonstnären Agda Holst målningar visas just nu på Säfstaholms slott i Vingåker. Den har möjliggjorts efter att ett flertal privatpersoner i Kristianstadstrakten lånat ut sina verk.
Kultur • Publicerad 2 juli 2008

När Säfstaholms slott 2005 satsade på att lyfta fram en kvartett kvinnliga konstnärer, alla med koppling Skåne, fick Agda Holst plockas bort ur planeringen. Kristianstadskonstnären var dåligt representerad på landets museer och det fanns inte tillräcklig information om hennes konstnärsskap.

Kvartetten blev en trio, men Agda Holst fanns kvar i bakhuvudet på kommunens kulturchef Lars Furborg, som är ansvrig för utställningarna på slottet.

Annons

Så efter en efterlysning bland privatpersoner har nu 90 verk av Holst lånats ut till den första separat-utställningen av hennes verk utanför Skåne.

- Jag blev kontaktad av runt 25 personer som antingen träffat Agda eller vars föräldrar hade varit bekanta med henne. Under hösten besökte vi sedan ett femtontal personer som hade intressanta samlingar och gjorde sedan ett urval, säger Lars Furborg som arbetat med utställningen tillsammans med konstvetaren Birgit Rausing.

Flera av verkensom lånats ut av privatpersoner i Skåne kände Lars Furborg och Birgit Rausing inte till tidigare.

- Bland de privatpersoner som hörde av sig var det många som hade blomsterstilleben av Holst, målningar som hon gjorde för brödfödan och till 50-årskalas och liknande. Vi har naturligtvis några av dessa på utställningen men har koncentrerat oss på verk från 1920-talet då hon var som starkast.

Birgit Rausinghar dessutom planer på att skriva en bok om Agda Holst, men återigen är det problem att hitta tillräckligt med material.

- Agda var mycket förtegen, skrev ingen dagbok och det finns ingen korrenspondans. Så Birgit behöver mer material för att kunna skriva en bok, men har det i tankarna, säger Lars Furborg.

En mindre version av utställningen kommer att visas i på Regionmuseet i Kristianstad 28 september - januari 2009.

Susanne Claesson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons