Annons

Välinformerat men sövande om organiserad brottslighet

Författare som vet för mycket behöver lära sig att uttrycket ”kill your darlings” inte är en plattityd. Men Mats Palmquist fängslas ändå till slut.
Bokrecension • Publicerad 7 mars 2021
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Ottosson Vesterhav – Operation monsunregn
Ottosson Vesterhav – Operation monsunregnFoto: Pressbild
Kriminalroman

Operation monsunregn

Författare: Ottosson & Vesterhav

Förlag: Bokfabriken

Kommissarie Martin Malm befinner sig långt borta från händelsernas centrum. Skrivbordet är hans arbetsplats, långsiktiga strategiska planer är hans jobb. Uttråkad är han. Martin Malm var tidigare i hetluften när han arbetade med informatörer i den undre världen, men ett attentat mot honom och hans familj tvingade honom in till skrivbordet. En dag rycks han dock tillbaka när en tidigare informatör hör av sig och berättar om storskalig vapensmuggling till Sverige. Bakom ryggen på familjen dras han in i den miljö som är ett hot mot den.

”Operation monsunregn” är duon Per Ottosson och Daniel Vesterhavs debut som spänningsförfattare. Ottosson är chef för polisens utvecklingscenter och har tidigare varit chef över informatörs- och infiltratörsverksamheten. Vesterhav är kriminolog och expert på organiserad brottslighet. Så det är författare som vet vad de skriver om. Men att veta mycket och bäst är inte alltid bra. Uttrycket ”kill your darlings” är användbart här. De skulle ha behövt döda rätt många.

”Det är segt, för att uttrycka det milt.”
Annons

Det är en i grunden bra historia de berättar, som långsamt blir riktigt spännande. Men först måste man traggla sig igenom halva den tämligen tjocka boken, där principerna för polisens arbete i detalj gås igenom. Det är segt, för att uttrycka det milt. Dessutom är Martin Malm en träbock och fegis, som inte vågar stå för det han ger sig in i.

Spaningarna efter vapensmugglarna leder Malm och två kolleger till Thailand, där de rör sig i den undervegetation de emigrerade svenska brottslingarna finns. Och då blir det spännande för den som inte redan somnat.

Mats PalmquistSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons