Annons

Vargas Llosa invald i Franska Akademien

Mario Vargas Llosa är ny ledamot i Académie Francaise, den franska motsvarigheten till Svenska Akademin.
Den peruanske Nobelpristagaren, som även har spanskt medborgarskap, är den förste att väljas in i akademin som aldrig har skrivit en bok på franska.
Litteratur • Publicerad 9 februari 2023
Mario Vargas Llosa. Arkivbild.
Mario Vargas Llosa. Arkivbild.Foto: Manu Fernandez/AP/TT

Vargas Llosa valdes in under en ceremoni i Paris på torsdagen, och valet av honom som ny ledamot har fått viss kritik. Den 86-årige författaren är, utöver avsaknaden av franska verk, mer än tio år äldre än maxåldern för nya ledamöter. Han är heller inte bosatt i Frankrike utan i Madrid.

Till invalsceremonin valde Vargas Llosa även en kontroversiell gäst: Han bjöd in Spaniens ex-kung Juan Carlos, som har levt i exil i Förenade arabemiraten sedan en rad skandaler briserat kring hans person.

Annons

Franska Akademien grundades 1635 och delar bland annat ut Goncourtpriset – Frankrikes finaste litteraturpris. På senare tid har man dock haft svårt att rekrytera nya ledamöter, och efter invalet av Vargas Llosa står fortfarande flera av institutionens 40 stolar tomma.

Vargas Llosa är den tredje utländska ledamoten i akademin: amerikanen Julien Green valdes in 1971 och kanadensisk-haitiske Dany Laferriere 2013.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons