Annons

Kerstin Bergman: Vem blir nästa stora namn inom deckargenren? Här är två debutanter med potential

Deckare fortsätter att vara populärast bland läsarna och utgivningen ökar för varje år – liksom konkurrensen. Deckarkritikern Kerstin Bergman har läst Monica Nebelius Lüning och Hannes Dükler, två debutanter i spänningsgenren i vår.
Kerstin BergmanSkicka e-post
Litteraturkrönika • Publicerad 13 april 2024
Kerstin Bergman
Detta är en personligt skriven text i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Förtjänst och skicklighet” är domaren Monica Nebelius Lünings debut och första delen i ”Varbergsfallen”.
”Förtjänst och skicklighet” är domaren Monica Nebelius Lünings debut och första delen i ”Varbergsfallen”.Foto: Peter Kroon
Hannes Dükler är journalist. ”De levande och de andra” är hans debut som skönlitterär författare.
Hannes Dükler är journalist. ”De levande och de andra” är hans debut som skönlitterär författare.Foto: Nicklas Thegerström

Deckaren är fortfarande en av de mest älskade genrerna och det folk läser mest att döma av försäljningsstatistiken. Utöver de traditionella förlagen, som fortfarande ofta är förstahandsvalet, har hybridutgivningen – där författaren betalar hela eller en stor del av kostnaden för utgivningen själv – också ökat lavinartat.

Förra året gavs det ut nästan femhundra nya svenska deckare, och av dessa var uppskattningsvis minst en tiondel debutanter i genren. I dessa siffror ingår inte ens alla de böcker som endast ges ut i ljudboksformat. Två av de deckardebutanter som passerat nålsögat och just nu kämpar med att etablera sig på den svenska deckarscenen är Monica Nebelius Lüning och Hannes Dükler.

Annons

Monica Nebelius Lüning är liksom sin huvudperson domare, och den vinkeln har dominerat marknadsföringen. ”Förtjänst och skicklighet” utspelar sig i ett välskildrat Varberg, där nyinflyttade domaren Ingrid och polisen Gabriella blir vänner under utredningen av ett ovanligt rått mord. Den dödes familj hamnar snabbt i fokus, samtidigt som huvudpersonerna kämpar med privata problem.

Hannes Dükler är journalist och har tidigare skrivit true crime. ”De levande och de döda” är en klaustrofobisk familjehistoria i Stockholms skärgård, där inget är som det verkar. Dükler väljer att flirta så väl med skräckgenren som med ett mer finlitterärt språk. På båda fronter blir det ibland lite för mycket av det goda, i en i övrigt intressant historia.

”Båda debuterna är välskrivna och relativt klassiskt uppbyggda med växlande perspektiv.”

Båda debuterna är välskrivna och relativt klassiskt uppbyggda med växlande perspektiv. Nebelius Lüning använder brottsutredningens struktur med enstaka thrillerinslag, medan Dükler bygger upp spänningen med hjälp av skräckelementen och de växlande perspektiven där ingen känner till hela historien. Ur förlagshänseende är båda böckerna relativt säkra kort. De rör sig i populära delar av genren, det är lagom våldsamt (hos Dükler närmast våldsfritt) och gestalterna kämpar med problem i det förflutna. Samtidigt har böckerna viss originalitet. I Nebelius Lünings fall det juridiska och den lokala Varbergsmiljön. I Düklers fall skräckflirten och den ovanligt komplicerade familjehistorien.

Om det räcker för att slå igenom på riktigt låter jag vara osagt. Fördelen med att vara just debutant är att intressent från media och recensenter är stort. Det är svårare att nå ut på samma sätt med kommande böcker, om inte den första får debutpriser eller hamnar på topplistorna. Nebelius Lüning har fördel av inleda en serie och direkt bli en av ”Varbergsförfattarna”, medan Dükler kan ha svårare att få genomslag då hans debut är fristående och nästa bok behöver stå på helt egna ben. Samtidigt är han kanske ändå den mest originella av de två.

Vilka av årets många debutanter som kommer att låta tala om sig framöver återstår att se. Det enda vi kan vara säkra på är att konkurrensen kommer att vara ännu tuffare nästa år.

”Förtjänst och skicklighet” av Monica Nebelius Lüning
”Förtjänst och skicklighet” av Monica Nebelius Lüning
Deckare

Förtjänst och skicklighet

Författare: Monica Nebelius Lüning

Förlag: Romanus & Selling

”De levande och de andra” av Hannes Dükler
”De levande och de andra” av Hannes Dükler
Psykologisk thriller

De levande och de andra

Författare: Hannes Dükler

Förlag: Piratförlaget

Annons
Annons
Annons
Annons