Annons

Wera von Essen utforskar begäret efter kärlek

Stramt, koncist och välskrivet. Maria Ehrenberg läser Vera von Essens senaste bok.
Publicerad 4 september 2021 • Uppdaterad 6 september 2021
Detta är en recension i Kristianstadsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Wera von Essen
Wera von EssenFoto: Alexander Mahmoud​​​​​
Prosa

Svar till D

Författare: Wera von Essen

Förlag: Polaris

Wera von Essen är en intressant författare. Debuten ”En debutants dagbok” (2019) fick Borås Tidnings debutantpris och den strama och ganska oförsonliga stilen gick igen i ”Våld i nära relationer” (2020).

I den korta men tätt skrivna ”Svar till D” fortsätter författaren utforska begäret efter kärlek, viljan till utplåning, sökandet efter något annat (i katolicism) och försök att förstå varför det blev som det blev. Jag upplever, utan att veta något, att det även här finns ett autofiktivt drag.

Annons

Ett jag tilltalar ett du – D – en partner, en före detta älskare. I historien finns också en annan relation, ett annat D som också försvunnit. Varför? Det fina med historien är att detta inte får något tydligt svar, här finns mycket som inte är utsagt och som överlämnas till läsaren. Det är en konst att få till då språket samtidigt är avskalat och klart. Ett skrivsätt som visar god tilltro till läsaren och samtidigt ger litterär kvalitet.

En sak står helt klart. I en relation behövs ett engagemang. Avsaknaden av detta är det stora sveket, det som gör att relationen inte är kärlek. Beskrivningen av det oengagerade är precist och väl gestaltat.

Ser fram emot författarens fortsatta utforskande på samma tema.

hej
hej
Maria EhrenbergSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons