Annons

Argumenten för regeringsskifte, från A till Ö

Ledarsidan ger er ett alfabet om varför ett regeringsskifte är nödvändigt. En röst på Liberalerna, Moderaterna eller Kristdemokraterna ger störst inflytande för borgerligheten under de kommande fyra åren.
Ledare • Publicerad 10 september 2022 • Uppdaterad 11 september 2022
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Nuvarande ministär.
Nuvarande ministär.Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Arbetslösheten. Skulle bli EU:s lägsta. Det var Socialdemokraternas främsta löfte för åtta år sedan. Genomsnittet för de 27 EU-medlemsländerna låg i juli på 6 procent – Sverige låg på 7,4. Sverige tävlar i bottenskikten bland EU-länder om att ha högst arbetslöshet tillsammans med Grekland, Spanien och Cypern.

Bränslepriserna. Putins anfallskrig har gjort det dyrare att tanka, men den skyhöga reduktionsplikten och dubbelbeskattningen står regeringen för.

Annons

Coronahanteringen. Regeringens alldeles för senfärdiga och oförsiktiga agerande ledde till att onödigt många svenskar fick lida och dö i covid-19. Och var är åtgärderna för bättre krisberedskap i framtiden?

Demokrati. Demokrati är inte lika med socialdemokrati.

Elhaveriet. För inte så länge sedan hade Sverige ett energisystem som med vattenkraft i norr och kärnkraft i syd var robust och gav leveranssäker el till ett lågt pris. Det var då det. Nu skenar elpriserna och Svenska kraftnät varnar för kontrollerade strömavbrott till vintern. Energimyndigheten tipsar om att man ”kan bygga en koja under ett bord med filtar över och sova där”.

Företagsklimatet. Sverige behöver en regering som begriper att välstånd och jobb skapas på marknaden och därför gör allt den kan för att underlätta för näringslivet. Centerpartiet står ofta på företagsamhetens sida, men kommer att ha det svårt med MP och V i båten.

Gängbrottsligheten. De dödliga skjutningarna slår rekord och Sverige har tappat kontrollen över de kriminella gängen. Socialdemokraterna har haft justitieministerposten i åtta år och har bevisligen inte kunnat bryta utvecklingen.

Hultqvist, Peter. Försvarsministern anklagade så sent som i februari 2022 Ulf Kristersson för desinformation när moderatledaren påpekade att S kommer att bli för Nato. Hultqvist svängde sedan 180 grader för att sitta kvar på sin taburett. En sådan försvarsminister måste bytas ut.

Integrationspolitiken. Inte har det blivit mycket av den politiken. För att bryta utanförskapet krävs förändringar av bidrag, skatter, arbetsmarknaden, bostadspolitik, kriminalpolitik och skola som S inte vill genomföra.

Johansson, Morgan. Det finns anledningar till att Morgan Johansson inte syns på en enda valaffisch. Sverige behöver en ny justitieminister.

Kravaller. Sverige har skakats av allvarliga upplopp i flera städer, med ett stort antal skadade poliser, uppeldade polisbussar, stulen polisutrustning och allmän skadegörelse. Socialdemokraterna såg det inte komma.

LO. Trots att många i arbetarklassen har övergivit S fortsätter miljonerna att strömma från LO-medlemmarna rakt in i Socialdemokraternas partikassa. Samtidigt bedriver LO kampanjer mot fackligt förtroendevalda med fel partibok.

Annons

Miljöpartiet. Minns ni Cementakrisen? Sverige riskerade att stå utan cement. Vi behöver fortsätta bruka skogen och öppna nya gruvor, både för klimatets och ekonomins skull. Miljöpartiets tillväxtfientliga politik är skadlig för Sverige.

Naiviteten. ”Vi har varit naiva” brukar försvaret vara för att Socialdemokraterna har blundat för Sveriges svårigheter. Det räcker med naivitet nu.

Otryggheten. Barn ska inte skjutas på hundpromenader eller vid lekplatser. Den grova brottsligheten får inte eskalera. Under åtta år har trenden inte vänt åt rätt håll. Nu måste någon annan få chansen att visa att det går.

Passkaoset. Om staten inte kan levererar resedokument inom rimlig tid, vad duger då staten till?

Quick Fix. Det finns tyvärr ingen snabb lösning på att åtgärda alla de stora samhällsproblemen – energipolitiken, gängbrottsligheten, vårdköerna, bostadsbristen, arbetslösheten och integrationen – även om man önskade det. Men det behövs andra regler, incitament och prioriteringar för att lösa dem på sikt.

Reformoviljan. Om inte Sverige orkar genomföra liberala reformer kommer ekonomin och samhället att stagnera. Men S presenterar inte ens ett ordentligt valmanifest om vad de vill genomföra.

Skatterna. Sverige har redan världens femte högsta skattetryck. Ändå har Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna en lång lista på skatter de vill höja. Det är dåligt för jobben och i längden välfärden.

Transportstyrelseskandalen. Sverige röjde en mängd känsliga uppgifter för främmande makt. Anders Ygeman fick lämna men återkom snart i ny roll. Typisk socialdemokratisk arrogans.

U-svängarna. I fråga efter fråga har Socialdemokraterna svängt när verkligheten har hunnit ikapp aktivismen. Svängningarna om kriminaliteten, integrationen, Nato och kärnkraften har varit nödvändiga, men kommit för sent.

Valfriheten. Människor har rätt att få välja var de ska bo på ålderns höst och var de ska gå i skola. För att det ska vara möjligt behövs privata aktörer som kan få gå med vinst samtidigt som de uppfyller kvalitetskraven. .

Annons

Xtraval. Under de senaste fyra åren har regeringskriserna avlöst varandra. Centerpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet är inte överens om något – mer än att de är emot Sverigedemokraterna. Sverige behöver inte extraval utan en ny regering.

Ygeman, Anders. En minister som var ansvarig för en av de största säkerhetsläckorna i svensk historia men kallar till presskonferens om att oppositionen är ett hot.

(No-go-)Zoner finns inte i Sverige har det hetat. Däremot finns det zoner dit medier, poliser och brandkår inte beger sig utan extra skydd.

Åtta år. Under nästan ett decennium har Socialdemokraterna haft chansen att lyfta på alla stenar. De har snarare lagt sten på bördan. Maktskifte har ett egenvärde.

Äldreomsorgen. Under pandemin blev det uppenbart hur eftersatt svensk äldrevård är. Men de löften som då utfästes har inte infriats.

Ödesval. Demokratier mår bra av maktskifte. När Socialdemokraterna cementerar regeringsmakten betyder det att de genom utnämningsmakten sätter sin prägel på Myndighetssverige för decennier framåt.

Anders GustafssonSkicka e-post
Emma JaensonSkicka e-post
Petter BirgerssonSkicka e-post
Sofia NerbrandSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons