Annons

Sofia Nerbrand: Att låta barn välja sitt kön är inte vidsynt

Det finns goda anledningar till att vi har en myndighetsålder. Låt 18-årsgränsen fortsatt gälla.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 21 mars 2024
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Vem är du? Vem är jag?
Vem är du? Vem är jag?Foto: Mark Lennihan

Det finns två biologiska kön som de allra allra flesta människor tillhör. Och så finns det individer som verkligen har könsdysfori. De ska få den behandling de behöver för att få en kropp de känner sig hemma i som vuxna.

Men det finns dessutom vilsna ungdomar som mår psykiskt dåligt och desperat försöker fly från sig själva genom att förändra sitt kön. Det behöver dock inte vara den bästa lösningen mot ångest och obehag. Några av dem har visat sig ha autism till exempel.

”Att i tidig ålder påbörja hormonell och kirurgisk behandling som inte går att rulla tillbaka är vanskligt.”
Annons

Under senare år har det blivit mycket vanligare med ungdomar som tolkar sina besvär som könsdysfori och många har genomgått stora ingrepp, som de sedan ångrar djupt. Att i tidig ålder påbörja hormonell och kirurgisk behandling som inte går att rulla tillbaka är således vanskligt. Storbritannien beslöt i förra veckan att minderåriga inte längre ska kunna få substanser som hämmar puberteten. Socialstyrelsen i Sverige ändrade sina riktlinjer 2022: barn bör inte längre behandlas med stopphormoner.

Det är uppenbart att det krävs stor försiktighet med ungas fysiologiska och psykologiska utveckling. Därför är det rimligt att det gäller en 18-årsgräns och att föräldrar involveras i livsavgörande beslut. Vi har en myndighetsålder för inköp av alkohol, deltagande i val och så vidare eftersom vi behöver uppnå en viss mogenhetsgrad innan vi ensamma fattar viktiga beslut.

Men Moderaterna och Liberalerna driver nu i riksdagen att åldersgränsen för att byta juridiskt kön ska sänkas från 18 till 16 år. Man ska också själv kunna bestämma vilket kön man har, utan en grundlig medicinsk bedömning. Bara SD och KD säger helt nej, men det finns avvikande uppfattningar inom såväl M, L som S. Förhoppningsvis kan de interna kritikerna få några riksdagsledamöter att ändra sig inför voteringen i april.

Det finns också andra invändningar mot att det ska bli lättare att byta kön i juridisk mening. Kriminella har kunnat sätta i system att byta namn sedan det förenklades för några år sedan. Nu finns berättigade farhågor om att byte av juridiskt kön, och därmed personnummer, kommer att utnyttjas av personer som ägnar sig åt ljusskygg verksamhet.

Moderaterna och Liberalerna vill säkert visa att de är vidsynta, toleranta och goda genom en ny könstillhörighetslag. Men de borde i detta fall tillämpa försiktighetsprincipen. Både för enskilda ungdomars skull och för att värna staten som de i alla andra sammanhang hävdar är utsatt av systemhotande element.

Annons
Annons
Annons
Annons