Annons

Johanna Nylander: Behandla smärta bättre

Kvinnor är överrepresenterade när det handlar om att leva med obehandlad pina.
Johanna Nylander
Ledare • Publicerad 18 september 2023
Johanna Nylander
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks i texten är skribentens egna.
Huvudvärk.
Huvudvärk.Foto: Åserud, Lise

Den svenska vården är fantastisk. Ibland i alla fall. Om man blir sjuk på en vardag under vanliga kontorstider och drabbas av en snabbdiagnosticerad lättakut åkomma som kan behandlas där man sökt vård. Fast helst inte på en måndag, eller efter lunch en fredag eftermiddag.

Vårdköerna blir längre i hela landet. Regionerna hänger inte med och patienterna blir lidande. Det finns stora skillnader mellan olika regioner, och även om Skåne inte är värst ute och förhållandevis välskött som region, finns det stora problem här också.

”Kvinnovård är mer än förlossningar och mödravård.”
Annons

Cancervården och kvinnovården är två exempel där vårdköer och bristande kunskap lett till så stora problem att det blivit en nationell angelägenhet. I regeringsförklaringen sade statsministern att kvinnor inte ska behöva acceptera att det är normalt att leva med smärta. Det är bra och viktigt att det uppmärksammas. Kvinnovård är mer än förlossningar och mödravård. Kvinnor är överrepresenterade när det handlar om att leva med obehandlad smärta, och smärtvården är ett tydligt exempel på ett område där kvinnor drabbats oproportionerligt av ojämställd vård.

Alldeles för många kvinnor som söker hjälp för olika typer av fysiska smärtor får höra att orsaken är psykisk, eller något man bara får acceptera att leva med. Förlossningsskador har länge varit underbehandlade och kvinnor som söker vård har både haft svårt att hitta en vårdgivare att söka till, och väl på plats har de inte sällan blivit misstrodda och felbehandlade.

Att återkommande inte bli trodd av vården är sannolikt en stor anledning till att så många alternativmedicinscharlataner har medelålders kvinnor som sin största målgrupp. Kvinnorna är vana vid att inte bli trodda, inte bli tagna på allvar, och inte få några vettiga lösningar presenterade för sina högst reella problem. Då är det inte så konstigt att de vänder sig till de öron som lyssnar och bekräftar. Även om det kan kosta i plånboken och effekterna uteblir, blir det i alla fall sällan sämre.

Många kvinnor som blivit kroniska smärtpatienter i komplicerade och svårdiagnosticerade tillstånd lever med efterdyningarna av infektioner som postcovid, fibromyalgi, ME, eller helt enkelt en vanlig förlossning som gått fel. Ofta finns det ett före och ett efter, men också utmattningssyndrom, att inte räcka till, och en självpåtagen känsla av personligt misslyckande. Inte allt för ofta en kombination av flera saker. Den svenska vården, som inte är uppbyggd för att klara av patienter med komplexa behov och patienter som faller utanför ramarna, gör det ännu svårare.

Den bristande smärtvården slår också hårt mot ekonomin, med långa sjukskrivningar som följd, med människor som vare sig får hjälp eller kan arbeta. Varje kvinna som behandlas rätt är en vinst, inte bara för den enskilda, utan för hela samhället.

Johanna Nylander är fristående krönikör på ledarsidan.

Annons
Annons
Annons
Annons