Annons

Sofia Nerbrand: Betrakta verkligheten från den ljusa sidan

Framtidspessimism och en dyster människosyn kan göra att man tar färre risker och initiativ. Och då blir en sämre framtid en självuppfyllande profetia.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare – signerat • Publicerad 12 juni 2021
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Urban Girls Movement bygger i Minecraft för att visa hur Fittja kan få mer trygghet, grönområden och klimatsmarta lösningar.
Urban Girls Movement bygger i Minecraft för att visa hur Fittja kan få mer trygghet, grönområden och klimatsmarta lösningar.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Min far snurrar fascinerad på min sons gamingstol. ”Tänk vad mycket saker som existerar i dag, som inte fanns i mitt pojkrum” reflekterar han. Hans barnbarn har en lampa som projicerar en roterande stjärnhimmel i taket – en pryl som tonåringen själv har köpt via nätet på Amazon i Storbritannien.

På datorn förevisar han imponerande världar som han och hans kompisar har byggt i Minecraft. De kommunicerar med varandra via allehanda skärmar och chattar – på engelska.

Annons

Själv minns jag hur exotiskt det var på 1980-talet då jag hade en vän som bodde utomlands med sina föräldrar och därför gick i engelskspråkig skola. Han beställde hem rollspelet Dungeons & Dragons på postorder från USA. Det var extremt ovanligt.

Vad tittar du på när du inte spelar frågar jag min son. Det som algoritmen på Youtube plockar fram åt mig blir svaret. Tablå-tv är självfallet ett obekant koncept. Serverar tjänsten honom spännande saker? Ja visst – och så kommer det en lång utläggning om en video om att bygga supersnabba tåg på magneträls i vacuumtunnlar genom det bergiga Japan. ”Tänk att åka i överljudshastighet på den hypermoderna järnvägen i framtiden, mamma.”

Ja tänk. Tänk på hur oerhört mycket bättre världen har blivit. Och att framtiden med högsta sannolikhet kommer att slå samtiden. Det är lätt att glömma bort de långa linjerna när pushnotiser om skjutningar och olyckor ständigt dyker upp på mobilen. Även det politiska samtalet domineras av problem och allehanda utmaningar.

Att peka på det positiva anses rent av provocerande dumt. Som när Kristdemokraternas Ebba Busch stämde upp i ”Always look on the bright side of life” från filmen Life of Brian i riksdagens talarstol under onsdagens partiledardebatt. Fast då för att göra narr av regeringen för att den lyfter fram förbättringar – och stoppar huvudet i sanden om bekymmer.

Oppositionen har självfallet en viktig roll att spela för att kritisera, granska och ligga på de som nu har det politiska ansvaret. Och visst finns det saker att klaga på: gängkriminalitet, arbetslöshet, politisk tafatthet och dålig pandemihantering för att nämna några saker som även denna ledarsida brukar uppmärksamma.

”Att bli för pessimistisk, arg och cynisk är dåligt av flera skäl.”

Icke förty är det lätt att uppfatta verkligheten i alltför mörka färger. Att bli för pessimistisk, arg och cynisk. Det är dåligt av flera skäl. Att gå omkring och vara missnöjd tar en massa energi och sänker ens välbefinnande. Det är också lätt att lägga skulden på andra i stället för att ta eget ansvar för det man själv kan påverka. Man kan också bli överdrivet misstänksam mot andra människor, eller rent av respektlös och elak när man skriver om och till dem i sociala medier.

Framtidspessimism och en dyster människosyn kan också göra att man tar färre risker och initiativ. Och då blir ju en sämre framtid en självuppfyllande profetia.

Samhällen som blomstrar har tvärtom en väldig tro på skapande och goda resultat. I Silicon Valley är ”The sky is the limit” en underdrift. Elon Musk skickar privatpersoner till rymden och har planer på att kolonisera Mars. Vi ska också tacka honom för att vi kan köra hans Teslor och för att de i sin tur pressat andra bilföretag att elektrifiera sina fordon.

Vad finns mer på gång?

I Amsterdam tar man nu fram självkörande elbåtar som ska transportera människor på kanalerna. I Norge kommer man att börja använda världens första batteridrivna och självkörande containerfartyg senare i år. Transporterna till havs är avgörande för att vi till och med under en brinnande pandemi har tillgång till mat och varor från jordens alla hörn.

”I Norge kommer man att börja använda världens första batteridrivna och självkörande containerfartyg senare i år.”
Annons

På Gotland investerar Cementas fabrik i tekniken CCS för att samla in all koldioxid som den producerar, göra om den till flytande form och lagra den i berggrunden. Microsoft har lovat att företaget ska samla in minst lika mycket växthusgaser som det släppt ut sedan Bill Gates grundade bolaget på 1970-talet. Vi talar alltså om att det är möjligt att skapa negativa koldioxidutsläpp.

Spjutspetsanläggningarna ESS och Max IV i Lund kommer med säkerhet att bidra till nya material och lösningar i framtiden.

I veckan godkände USA det första läkemedlet i sitt slag som ska kunna reducera de plack i hjärnan som orsakar Alzheimers. Med AI kommer bilddiagnostiken bli oerhört mycket bättre och med hjälp av dagens enorma datorkraft kan man beräkna sådant som tidigare var ogenomförbart. Det gör bland annat att man kan förutse den tredimensionella formen för proteiner utifrån det DNA man vill, vilket sparar enorma mängder experiment och tid när man letar efter nya mediciner.

Och att min far kan träffa sina barnbarn igen är tack vare mRNA-vaccin som tagits fram och distribuerats rekordsnabbt. Det är lätt att glömma bort efter allt bokningskrångel i Region Skåne.

”Optimism och tro på människans skaparkraft är mycket mer konstruktivt än kritik och missmod.”

Så försök att formulera en tacksamhetens tanke kring de mirakler som faktiskt finns i vår vardag. Och bejaka de villkor och tankefigurer som gör dem möjliga. Optimism och tro på människans skaparkraft är mycket mer konstruktivt än kritik och missmod.

Själv höjer jag humöret rejält när jag skriver dessa rader i min sons gamingstol och lyssnar på Spotify via trådlösa högtalare som ljudmässigt slår den transistorradio jag hade i mitt flickrum med hästlängder.

Sofia Nerbrand är politisk redaktör på Kristianstadsbladet

Annons
Annons
Annons
Annons