Annons

Sofia Nerbrand: Bygg vackert i vattenriket

Socialdemokraternas initiativ om hur stråket längs Helge å vid Tivoliparken och Barbackaområdet kan utvecklas är välkommet.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 7 februari 2023
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Kommunalråd Ulrika Tollgren lägger fram Socialdemokraternas vision om ett förlängt grönt stråk vid Tivoliparken i Kristianstad.
Kommunalråd Ulrika Tollgren lägger fram Socialdemokraternas vision om ett förlängt grönt stråk vid Tivoliparken i Kristianstad.Foto: Simon Rehnström

En grön korsning vid bron till Naturum och Tivolibadet är vad Socialdemokraterna vill se. Oppositionsrådet Ulrika Tollgren och tre av hennes partikollegor presenterade sin vision om ett levande promenadstråk längs vattnet på tisdagen under en stålgrå himmel utanför det nu tomma badhuset.

De vill utlysa en arkitekttävling för att komma igång med en mer konkret diskussion om hur denna centralt belägna och natursköna plats kan utvecklas när staden uppför de nödvändiga skyddsvallarna. Simhallen lades ned förra året och byggnaden behöver rivas. Det ger mer utrymme för ett bredare promenadstråk längs vattnet på Barbackaområdet.

Annons

Marken ska höjas med ett par meter för att skydda mot översvämningar i framtiden. På dem skulle man kunna bygga kaféer, restauranger och andra typer av mötesplatser. Eller varför inte solceller längs sluttningarna, slipper det ur byggnadsnämndens vice ordförande Fredrik Winberg (S).

Poängen är att ta ett initiativ och utnyttja platsens potential så fort som möjligt. För visst vore det fint med till exempel glashus där högskolestudenter kan plugga över en kopp varm choklad. Eller rent av möjlighet att ta sig ett dopp i ån?

Politikerna behöver också ställa estetiska krav – inte enkom tekniska, ekonomiska och hållbarhetsmässiga – när de fattar beslut om stadsrummet, varför Socialdemokraternas förslag om en gestaltningstävling är bra.

Men det är inte bara Socialdemokraterna som har idéer om hur stråket längs vattnet och de framtida vallarna ska kunna utnyttjas på bästa sätt. Liberalerna skrev i sitt valprogram att rivningstomten inte får bli en grusplan utan istället en öppen yta för aktivitet och möten. I sitt senaste budgetförslag vek de 10 miljoner kronor för att förlänga Tivoliparkens gröna yta och förslagsvis bygga ett utegym eller basketkorgar så länge.

Kristianstad är en vacker stad, men den behöver investeringar och injektioner för att lyfta. Stadsutveckling är ett helt centralt verktyg för ett politiskt styre att locka talanger, verksamheter och skapa tillväxt.

”Kristianstads kommun behöver mera driv.”

Därför ska det bli intressant hur den nya högermajoriteten i Kristianstad kommer att hantera detta. Det är ju lite pikant att det nu är oppositionen som lyfter möjligheten att fylla badhustomten med vettigt innehåll.

Frågan är hur kommunstyrelsens ordförande, Camilla Palm (M), byggnadsnämndens ordförande Christina Anefur Borglund (KD) och deras vapendragare Ian Fernheden (SD) kommer att leda utvecklingsarbetet framöver.

Hur ser deras vision – och plan – ut för att vässa Kristianstad? När man lyssnade på den styrande trion under kommunfullmäktiges sammanträde på tisdagseftermiddagen kände man inte att det är i Rådhus Skånes sessionssal som ”det händer”.

De måste sjunga ut i talarstolen om vad de vill – och visa vad de ämnar göra i ansvarig ställning. Kristianstads kommun behöver mera driv.

Annons
Annons
Annons
Annons