Annons

Carolin Dahlman: Håll MP:s plakatpolitik borta från mormors köttbullar

MP vill att kommunen ska servera mindre kött och mjölk i sina skolor och äldreboenden, i syfte att minska klimatpåverkan. Men mjölk ger bra näring, och korv på mackan har de flesta äldre ätit hela livet. Varför i hela friden ska de tvingas äta linsbiffar och dricka sojamjölk sina sista år i livet?
Ledare • Publicerad 19 september 2018
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
En pensionär äter korv med mos.Foto: LEIF R JANSSON / TT

På kommunfullmäktige i tisdags hanterades en motion från Ida Nilsson (MP) i vilken hon önskade att ”kommunen stegvis ändrar matsedlarna så att andelen måltider som innehåller kött- och mjölkprodukter minskar”.

Färre köttbullar, ostskivor och mjölk till gröten alltså. Hej då falukorv.

Annons

Jag vet att åtminstone min mormor skulle skrynkla ihop av missnöje om hon fick havremjölk eller sojakorv till lunch på serviceboendet. Inget ont om grönsaker, men ett salladsblad på smörgåsen är liksom inte samma som en skiva skinka.

Tack och lov fick miljöpartisten mothugg av ordförande i omsorgsnämnden. ”Vi måste vara medvetna om att det är en äldre generation som faktiskt har haft den här kosten i väldigt många år”, sa Marianne Eriksson (S). ”Maten är för de allra flesta i våra verksamheten höjdpunkten på dagen”.

Ja,måltiderna blir en stunds njutning och enligt förvaltningen är ost, korv och skinka idag de mest populära smörgåspåläggen. Alla kan välja mellan två rätter och den som har speciella önskemål kan få dem tillgodosedda.

Eriksson vände sig även mot Nilssons förslag om att minska på mjölken, eftersom många av de gamla ”löper risk för att bli undernärda, de finns i en riskzon, och mjölkprodukter innehåller bra näringsämnen som är lätta att få i sig. I till exempel ”shotar”, som vi erbjuder på kvällen och natten, är mjölk ofta är en bas”.

Så MP vill inte bara domdera över vad människor äter i de verksamheter dessa människor själva har betalat för, utan även äventyra deras hälsa!

Nilsson ville även att kommunens personal skulle gå utbildning i vegansk matlagning. Men ”vegankost har vi ännu ingen efterfrågan på”, svarade tjänstemännen som arbetar med detta i vardagen. De la till ”vegankost har enligt Livsmedelsverkets rekommendationer svårt att uppfylla näringsbehovet”. Hur tänkte MP där?

Motionen ansågs besvarad, men borde ha avslagits. Pekpinnepolitik kring vad barn och gamla ska äta bör alltid ifrågasättas och stoppas. Fram för mer valfrihet, bort med Miljöpartiets styrning.

Respektfulla politiker låter folk själva få bestämma vad de vill äta istället för att använda gamla och barn som verktyg för sin plakatpolitik. De kanske till och med öppnar för att man får ta ett glas vin till och en svängom efter middagen om benen bär. De sista åren ska man väl ändå få leva gott. Och inte bli styrda uppifrån av miljöpartister.

Carolin DahlmanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons