Carolin Dahlman: Inte ens vårsol förskönar kommunismen

Ledare Artikeln publicerades
Foto:Skärm

På 1 maj demonstrerade röda över hela landet. Tivoliparken var full av sossar och i Bromölla tågades det till Folkets park där det blev tal, grillad korv och hoppborg. Det är visserligen politiskt, men lite av en trevlig folkfest, ganska harmlöst egentligen.

Däremot hajade jag till när det rapporteras om att Kommunistiska partier och Revolutionär Kommunistisk ungdom ”bjudit in till Röd Front manifestation” i Kristianstads innerstad. Plötsligt var det inte lika gulligt, utan sockervadden fastnade i halsen.

I tidningen listades partiets hjärtefrågor och det lät trött, ganska likt Vänsterpartiets förslag, det vill säga väldigt generöst med andras pengar men inget annat uppseendeväckande.

Däremot nämndes i artikeln inget om att RKU manar till väpnad kamp, eller att en ledamot i centralstyrelsen menat att arbetarklassen har rätt att med hjälp av våld ”ta makten över produktionsmedlen i samhället”.

  RKU gillar inte kapitalism, så att man stod utanför mammons boning Galleria Boulevard kändes udda. Kanske var man beredd att efter talet trava in i butikerna och ta över? Inte helt orimligt, för enligt RKU är privat ägande av ondo. Staten får äga företag, men det får inte enskilda göra. Vårdcentraler får drivas av regionen, men inte av läkare som vill driva eget.

  Ingen ska behöva arbeta mer än 6 timmar om dagen, men någon annan ska tydligen ändå tvingas betala full lön. Pensionsåldern ska sänkas men pensionerna öka, och hur den ekvationen ska gå ihop är ett mysterium. Alla ska ha rätt till bostad, men byggbolagen ska ju inte få finnas, så kanske får kommunisterna själva ta en runda till Byggmax och handla plank. "Man ska få vård efter behov", sägs det, men inga kostnadsberäkningar presenteras. Och så vidare...

  Men brist på ekonomiska kunskaper är inte lika illa som att företrädare för dessa organisationer hyllar mördare. Det är inte bara expropriation (stöld) som anses tillåtet i kommunisternas värld utan tydligen även mord. Erik Sigurdsson från RKU hade länge Lenin som profilbild på Facebook (vilket jag har uppmärksammat tidigare). Lenin ska ha sagt: ”Om vi inte använder oss av terror och avrättningar på stället kommer vi ingenstans. Det är bättre att hundra oskyldiga dödas än att en enda skyldig undkommer”. Han räknas som nummer fem på en lista av världens värsta mördare; en man som tog livet av 4 017 000 personer. Med detta i åtanke borde RKU kanske inte citera Lenin så frekvent på sin hemsida?

  ”Klass mot klass” stod det på kommunisternas banderoller och plakat. För mig som företräder liberalismen, en ideologi som ser potential i alla människor, blir det aggressivt. Jag lyfter hellre samtliga enskilda än ställer grupper mot varandra. I min värld är det bättre att fokusera på att skaffa sig en bättre tillvaro genom arbete och utbildning än att gapa som en ettrig fågelunge och hata andra som strävar.

  För mig är liberalismen kärleksfull, medan det är så mycket hat inom kommunisternas organisationer. Men på måndagen, i vårsolens sken, stod de där under sina fanor och firade, som om de vore vilka sosseföreningar som helst. Det är de inte.

  Läs även:

  Otäckt att SSU samarbetar med Lenins fan club

  Klasskamper stoppar människor

  Vänsterns avundsjuka leder till fattigdom