Annons

Carolin Dahlman: Rasism mot vita är lika illa som rasism mot svarta

Det är väldigt obehagligt när vissa vänder sig mot "vita människor" som en slags hämnd. Rasismen är ju precis lika ful oavsett vilken grupp som drabbas.
Ledarkrönika • Publicerad 1 juni 2020 • Uppdaterad 3 juni 2020
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.

Efter att en amerikansk polis orsakat den svarte mannen George Floyds död har många upprörts; jag är liksom många rädd, arg och frustrerad över händelsen. Men att som en slags hämnd vända sig mot vita är extremt osunt.

Häromdagen skrev debattören och Expo-medarbetaren Bilan Osman på Facebook, apropå Floyds död: ”För var dag som går så pallar jag inte med vita människor". Osman hade "börjat känna ett förakt för vitheten". Dessutom skrev hon svepande om "vår" existens och "era" insikter – som om alla individer med en viss färg på huden tyckte lika och hörde ihop i kamp mot de andra.

Annons

Det var otäck läsning. Vad då pallar inte med vita? Vad menas med förakt mot vitheten? Vi och dom? Rasismen i hennes uttalanden var rå och oförställt.

Ändå försvarade flera av hennes Facebook-vänner henne när hon kritiserades av debattören Torbjörn Jerlerup.

En skrev: "sluta vräka ur dig rasismanklagelser på alla som ser strukturer, privilegier och maktordningar som viktigt i att förstå rasismens mekanismer".

Men Osman hade faktiskt inte skrivit om strukturer eller nämnt generella maktordningar. Hennes förakt mot vitheten slog brett utan minsta spår av analys. Alla vita fick sig en smocka. Tjoff.

Det går alldeles utmärkt att uppmärksamma strukturer och ändå förstå att grupper alltid består av enskilda individer, samt att de var och en är olika och oskyldiga. Ingen människa förtjänar att hackas på bara för att andra personer med samma hudfärg har agerat på ett felaktigt sätt. Det finns ingen kollektiv skuld, och att tala om detta leder bara till onödiga konflikter och destruktiv polarisering. Det finns i mina ögon ingen ursäkt att uttrycka sig rasistiskt.

Tyvärr verkar inte Osman ensam om att känna en irrationell avsky mot alla som har en viss hudfärg. På Twitter och Facebook kom kommentarer som:

- "Vita är fega och sjuka".

- "Om inte jag sagt det förut jag säger de nu hoooorunge va jag hatar vita människor".

- "Domen dagen kommer att bli en galen dag för vita människor".

- "Vill verkligen gilla vita människor men dem gör de så fkn svårt".

Annons

- "Hatar vita människor".

- "Vi måste sluta dumförklara vita människor, de vet vad de gör".

Jag beskyller inte Osman för dessa ord, men de säger något viktigt. Om detta är citat jag fångar på bara några dagar finns stor risk att fler tycker likadant. Detta bör hanteras i skolan, av föräldrar och vuxna i olika sammanhang.

Ur det perspektivet ger det rysningar att Bilan Osman utbildar lärare i hur de kan arbeta "antirasistiskt enligt skolans principer och riktlinjer". Det låter som ett skämt att hon föreläser för elever om hur man kan problematisera fördomar och stereotyper. I stället för att lyssnas på borde hon snarare lyftas fram av skolan som ett skräckexempel.

Hon jobbar för Expo som enligt sin hemsida har som vision ett samhälle där rasistiska idéer saknar inflytande. Märkligt då att de ger Osman plats.

Det som hon har uttryckt får stå för henne, och ger ingen rätt att skuldbelägga alla kvinnor, muslimer eller personer med somaliska föräldrar. Verklig antirasism dömer nämligen inte människor utifrån hudfärg. En verklig antirasist föraktar inte individer baserat på grupptillhörighet. En liberal individualist ser vad Du skriver.

Och våra ord spelar roll. Våra tankar förändrar världen.

.

.

Läs mer

Osmans inlägg och kommentarerna till det är borttagna nu, men sparades av Torbjörn Jerlerup. Länk finns i hans blogginlägg.

Annons

Välkommen att debattera på Facebook: Carolin Hanna Dahlman

Carolin DahlmanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons