Carolin Dahlman: Suck, nu är EU-politikerna klåfingriga igen

Ledare Artikeln publicerades
Foto:Gunnar Lundmark / Svd / TT

Dyrare plastpåsar ska tvinga ner användandet. Men är det verkligen så hemskt att bära hem maten i plast?

Politikerna EU har nerifrån från Bryssel bestämt att medborgarna ska sluta använda så många plastpåsar; vi svenskar bör gå ner från cirka 100 till 40 per person och år fram till 2025. För att komma dit kommer priset på plastpåsar nu att öka, enligt ett förslag som Naturvårdsverket jobbar med och som ska lämnas till regeringen den 15 mars.

”Det kommer förmodligen bli något slags prissignal till konsumenten, kanske i form av höjda avgifter eller avgifter på fler kassar än idag, men vi har inte förslaget färdigt än”, säger Sandra Backlund från Naturvårdsverket (Ekot 4/2).

Man suckar. Detta är den värsta sortens EU-förmynderi, där politiker styr över sådant de inte har med att göra – och inte tycks förstå.

  Saken är den att den plastpåse vi bär hem vår mat i inte alls är någon stor miljöbov, utan faktiskt ett riktigt snällt alternativ jämfört med till exempel papperspåsar och tygpåsar. Eftersom tygpåsen ofta är gjord av bomull, som kräver stora mängder vatten vid odling, behöver den användas 130 gånger för att bli bättre för miljön än en plastpåse. Papperspåsen måste användas 4 gånger, eftersom den är betydligt mer energikrävande både att tillverka, transportera och återvinna.

  Visst. Fler påsar och plastförpackningar borde kunna återvinnas – bara 38 procent återvinns i Sverige idag – men frågan är om det är just plastpåsarna man ska ge sig på? Vad händer med hårdplasten runt teknikprodukter eller smink; borde man inte i stället rikta åtgärder rätt i stället för att svepa runt vitt och brett så att det drabbar allt och alla och riskerar att få motsatt resultat än det tänkta?

  Dessutom borde EU-politikerna rikta sina åtgärder mot länder som Estland eller Ungern, där man använder 466 påsar per person och år. Inte tvinga på oss svenskar en politikerstyrd prishöjning som kan driva konsumtionen i miljöOvänligare riktning.

  Det sägs att det flyter i land många påsar utmed exempelvis Bohuskusten, men beror det på att en massa svenskar springer omkring och dumpar sina använda Coop-kassar i havet? Knappast.

  En expert på Naturvårdsverket menade för bara tre år sedan att plastpåsar inte är något stort miljöproblem i Sverige, eftersom vi är duktiga med att slänga dem på rätt ställe – antingen i återvinningen eller genom att slänga sopor i dem, vilket betyder att de bränns upp i sopförbränningen i stället för att störa naturen i havet (Klotet SR 16/1 -13).

  En annan aspekt är att det kan vara viktigare för miljön att välja bussen i stället för bilen till Ica Maxi. Eller att köpa mer grönsaker i stället för stora biffar som odlats på ett sätt som gör åverkan på planeten. Ja, det som ligger i kassen kan faktiskt vara en större miljöbov än påsen själv.

  Plastpåsen tycks vara oskyldigt anklagad just nu och förtjänar en upprättelse. Ge den hellre mer kärlek genom att använda dem om och om igen, eller låt dem få mening på gamla dagar genom att användas som soppåse, än att slentrianmässigt kalla den en skurk.

  Man hoppas att svenska politiker har mer vett än de i EU och finner en väg ut ur galenskapen.

  Vi pratade om detta i nyhetspanelen i TV4 i fredag. Se inslaget här.

  Läs även:

  Carolin Dahlman: EU går bananas med våra skattepengar