Carolin Dahlman: Tusk och Juncker ger EU dåligt rykte med sitt fjanteri

Ledare Artikeln publicerades

Höga makthavare beter sig som småbarn – detta skadar EU mer än britternas önskan att lämna.

En naturlig reaktion när man blir dumpad är att bittert säga ”hörru du, jag var aldrig kär i dig heller!” Det är inte det mest hedervärda sättet av reagera, vilket de flesta förstår och därför försöker hålla tyst i stället för att göra sig till åtlöje.

Men inte alla kan styra sina spontana emotioner; en del bara kör på. Att nu se EU:s absoluta topp bete sig som sårade tonåringar som skickar fylle-sms är ytterst genant. Pinsamt bortom svagt grisrosa – mer åt det neonrosa hållet.

Efter Storbritanniens besked i folkomröstningen uttalade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker snabbt ”Det var ändå ingen tajt kärleksaffär” och att det inte är tal om en ”vänskaplig separation”. Att dra upp detta är onekligen av samma kaliber som när den dumpade säger ”hörru du, jag var aldrig kär i dig heller” och det förbättrar knappast relationen och tilliten.

  Dessutom meddelar EU att engelskan – idag det vanligaste arbetsspråket inom EU:s institutioner – tas bort som officiellt språk om Storbritannien lämnar unionen. Malta har nämligen anmält maltesiska och Irland gaeliska som sina språk, så utan britterna finns officiellt ingen önskan om att prata engelska i EU. Redan innan folkomröstningen tog EU-kommissionen ett symboliskt beslut om att fokusera på franska och tyska vid tal och uttalanden i pressen. Suck. Hur gamla är dessa damer och herrar?

  Och när Island med dunder och brak besegrade England i fotbolls-EM på måndagskvällen twittrade EU:s ordförande Donald Tusk: ”Winter is Coming”, vilket är ett uttryck från tv-serien Game of Thrones och ska uppfattas som en varning om en sämre tid.

  Detta tyckte EU:s högste ledare var lämpligt, uppenbarligen som en slags ”haha där fick ni” till Storbritannien som hade fräckheten att rösta för att lämna Tusks EU. Så moget! Man baxnar.

  ”Det som inte dödar dig gör dig starkare”, har Tusk sagt, och nog kan Storbritanniens utträde bli en energiinjektion. Men vad betyder ”starkare”? Alla har sin egen bild av det, så ingen ska tro att EU nu ska bli precis som de själva vill. Särskilt tydligt blir det i nuet, när egon är sårade och vuxna karlar beter sig som tramsiga barn i sandlådan. Om alla är själviska kanske man därför inte alls blir starkare utan får begrava EU som konsekvens.

  För betraktaren blir hela EU befläckat av barnsligheten. Om makthavare inte kan sköta sin impulskontroll och hantera motstånd med värdighet och lugn i det här läget, hur kan vi då någonsin lita på vad de pysslar med där bakom glasrutorna i Bryssel?

  Det finns absolut anledning att vara kär i EU, men som i alla förhållanden behöver man jobba på bristerna. Att skapa ytterligare konflikt – i samma stil som en drama queen med krossat hjärta – leder knappast till ett bättre samarbete. Det ökar knappast förtroendet för politikerna, vilket är djupt tragiskt.

  Sprid gärna texten och fortsätt debatten :)

  Läs mer: Eliten förlorade i fredags

  Kuriosa:

  Oscar Sjöstedt, Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson ändrade för övrigt sin profilbild på Facebook till ett montage med samma budskap (Budget is coming) när SD ställde till med kaos i riksdagen i december 2014, följt av hot om extraval och Decemberöverenskommelsen.