Annons

Sofia Nerbrand: Centerpartiet bör inte gå i armkrok med S

Det liberala och gröna partiet skulle må bäst av att gå självständigt i opposition.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 1 juni 2023
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Ingen naturlig duo.
Ingen naturlig duo.Foto: Anders Wiklund/TT

Socialdemokraterna går kraftigt framåt i SCB:s färska opinionsundersökning. Nu samlar Magdalena Andersson hela 38,6 procent av väljarkåren bakom sig. Om det vore val i dag skulle S ha mandaten att bilda en regering med stöd av Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Centerpartiet behövs alltså inte längre för att få ihop ekvationen.

Annons

Det gröna och liberala partiet tappar dessutom rejält och samlar nu bara 4,2 procent. Många av tidigare C-sympatisörerna föredrar nu S istället – denna väljarrörelse började redan före valet i höstas men har närmast förstärkts sedan den nya partiledaren Muharrem Demirok tillträdde tidigare i år.

En av orsakerna är regeringsfrågan. Annie Lööf gick på goda grunder i klinch med Jimmie Åkessons nationalistiska politik och retorik, men mer borgerligt sinnade väljare blev besvikna när hon bara några veckor före valet deklarerade att hon skulle stödja Magdalena Andersson som statsminister.

Samtidigt litade inte en annan grupp på att C verkligen skulle hålla fast vid sin hårdnackade linje mot SD och lade alltså sin röst på S.

Nu har C tappat såväl urbana och liberala väljare i inte minst Stockholm som stödet bland lantbrukare.

C står i en jobbig spagat. Ideologiskt och sakpolitiskt har centerpartisterna fortfarande mer gemensamt med Moderaterna och Liberalerna än med Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Men Tidösamarbetet med SD har gjort att C inte längre kan tänka sig att regera med Ulf Kristersson och Johan Pehrson. Tyvärr har relationen mellan de tidigare alliansvännerna blivit frostig.

”Centerpartiet passar helt enkelt inte in i vänsterlägret.”

Samtidigt kan man verkligen fråga sig hur C skulle kunna komma överens om skatter, valfrihet, företag med mera med MP och V som står långt till vänster. I synnerhet om inte ens C-mandaten behövs.

Socialdemokraterna är inte heller ett enkelt parti att samarbeta med. Det visade sig inte minst efter att januariavtalet hade fallit. S hedrade inte de reformer som L och C hade fått igenom. Dessutom är S nu nära tio gånger så stora som C.

Centerpartiet passar helt enkelt inte in i vänsterlägret och borde självständigt gå i opposition. Vara ett liberalt och grönt parti som kritiserar regeringen Kristersson, vars politik i flera stycken är på tok för konservativ. Ligg på om sänkta arbetsgivaravgifter och annan mer tillväxtskapande politik. Ifrågasätt svartmålningen av migrationen. Det är svårt att se att C på något annat sätt skulle kunna bli någon att räkna med.

För det är bara om man står för något unikt och viktigt som man kan få människor att välja just Centerpartiet när det finns hela åtta partier i riksdagen. Och för att komma ifrån blockpolitiken och fokuset på ytterkantspartierna måste små partier i mitten lämna regeringsfrågan öppen ända fram till valdagen och därefter förhandla.

Annons
Annons
Annons
Annons