Annons

Det som är bäst för högskolans verksamhet måste fälla avgörandet

Kristianstad eller Hässleholm? Var kommer högskolan få nya lokaler? Att kommunerna konkurrerar om att ge de bästa villkoren är bra.
Ledare • Publicerad 13 maj 2022
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
När lokaliseringen av högskolan diskuteras måste det som är bäst för studenter, personal och forskning sättas i främsta rummet.
När lokaliseringen av högskolan diskuteras måste det som är bäst för studenter, personal och forskning sättas i främsta rummet.Foto: Janerik Henriksson/TT

Frågan om lokaliseringen av högskolan i Kristianstad fortsätter att vara en segdragen historia. Lärosätet har under en längre tid uttryckt intresse för att få ett nytt campus mer centralt. Olika idéer har prövats och senast var det ställverkstomten på Barbackaområdet som ratades av kommunen med uppbackning av Länsstyrelsen. Det märkliga i den kråksången var att kommunen först erbjöd tomten, men sedan backade på grund av de välkända svårigheterna med vallskyddet mot översvämningar.

Den segdragna processen har fått högskoleledningen att surna till rejält och deklarerade tidigare i år att den även tittar på helt andra lösningar, däribland en flytt till Hässleholm. Hur stort intresset är för att verkligen bryta upp från Kristianstad och vad som är en del i att sätta press på Kristianstads kommun är svårt att avgöra. Det är dock uppenbart att högskoleledningen och kommunledningen i Kristianstad inte går i takt. Kan det vara så att man har tagit högskolan för given och därmed inte tyckt sig behöva vara på tårna i de kommunala korridorerna?

”Det kan förvisso påverka grannsämjan med Kristianstad men det hade varit tjänstefel av Hässleholms politiker att inte försöka få högskolan till stan.”
Annons

”Det vore mer eller mindre en katastrof om högskolan skulle ge upp och lämna staden och kommunen” dundrade det socialdemokratiska oppositionsrådet Anders Tell (Kb/Nsk 4/3). En helt korrekt analys och det är tydligt att de som styr i Kristianstad måste spotta upp sig. För en dryg månad sedan enades högskolan och kommunen om att genomföra en ny lokaliseringsutredning efter vad som beskrevs som konstruktiva samtal.

Samtidigt verkar politiker och tjänstemän i Hässleholm vara ordentligt på hugget (Kb/Nsk 6/5). Även om de vill ligga lågt utåt för att inte störa relationerna med Kristianstad så pågår ett omfattande arbete med att presentera en lösning för en central placering för högskolan bara ett stenkast från tågstationen. Ur ett snävt Hässleholmsperspektiv vore en flytt av högskolan ett oerhört lyft.

Högre utbildning skapar stimulerande miljöer, lockar människor med ambitioner och ger en mängd andra positiva följdverkningar som nya företag och innovationer. Det borde vara varje kommuns dröm att locka lärosäten för att skapa framtidstro och utvecklingsmöjligheter. Det kan förvisso påverka grannsämjan med Kristianstad men det hade varit tjänstefel av Hässleholms politiker att inte försöka få högskolan till stan.

Vad som till sist är den bästa lokaliseringen ska dock bestämmas utifrån högskolans behov och förutsättningar – inte av vad som gynnar en enskild kommun. Det som är bäst för högskolans studenter, lärare och den forskning som bedrivs är det som ska avgöra.

Det är ett komplicerat pussel där Kristianstad och Hässleholm har sina respektive fördelar. Givet att högskolan ligger där den ligger gör att oddsen talar för Kristianstad även framledes. Hade det fattats beslut om en helt ny högskola är det mycket möjligt att Hässleholm hade legat bäst till.

Förhoppningsvis kan alla turer hittills och konkurrensen mellan kommunerna bidra till att vässa högskolans förutsättningar att bedriva ännu bättre undervisning och forskning i framtiden. Att få till högre studier och vetenskapliga resultat i världsklass är det allra viktigaste – och det skulle gagna alla inblandade.

Johan HammarqvistSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons