Djävulstaktiken mot Löfven

Det elakaste Alliansen kan göra mot Löfven är att låta honom sitta kvar.
Ledare • Publicerad 6 augusti 2018 • Uppdaterad 7 augusti 2018
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Fast vid makten.
Fast vid makten.Foto: Fredrik Sandberg/TT

En sak tror de flesta sig veta om nästa månads riksdagsval: inget av partierna eller blocken kommer att få egen majoritet. Den främsta dramatiken kan i stället handla om huruvida något eller ett par partier skickas ur riksdagen och om hur starkt framåt Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet går. Men även om SD blir näst störst eller störst, avgörs statsministerfajten på annat håll.

Statsminister Stefan Löfven har sedan länge gjort klart att han inte ämnar avgå frivilligt. Till skillnad från sin företrädare Fredrik Reinfeldt kommer Stefan Löfven att låta sitt förtroende prövas av riksdagen i den numer obligatoriska statsministeromröstningen. Det gäller oavsett om de rödgröna blir mindre eller större än Alliansen.

Logiken i det är att Alliansen är i behov av SD:s röster för att fälla Löfven, och då kan det faktumet användas som moralargument mot all form av borgerligt regerande. Det där är egentligen bara dimridåer och klassiskt socialdemokratiskt maktspel. Allt sådant där som Alliansen är uruselt på.

Men det finns ett sätt för Alliansen att, utan någon som helst inblandning av SD, driva fram sin egen politik och samtidigt pressa S mot repen. Formeln? Att som fortsatt enad Allians lägga ner sina röster och släppa fram Stefan Löfven som statsminister.

Men var det då inte exakt vad Alliansen gjorde 2014 och som ledde fram till den olycksaliga decemberöverenskommelsen? Jo, med den skillnaden att Alliansen frivilligt, genom Fredrik Reinfeldts oövertänkta avhopp, gav upp regeringsmakten och därmed öppnade dörren för Löfven. Men redan här höll Löfven på att stupa, han fick inte igenom sin budget och öppnade för extra val, innan han räddades av en Allians som lovade att fortsättningsvis lägga sig platt.

Det var det sista steget som var synnerligen obegåvat. Efter valet 2018 kan Alliansen göra allt annorlunda. Stefan Löfven har kört sönder en rödgrön regering, och hans parti kommer sannolikt att prestera ett valresultat på historiskt låg nivå. En glad Jonas Sjöstedt kan bara dra Löfven närmre avgrunden. Här kan Alliansens erbjudande komma: Stopp för alla skattehöjningar, kapade marginalskatter, förnuftig kvalitetsinriktad reglering av välfärdsföretag, prioriterad försvarsupprustning, intensifierat nordiskt samarbete, aggressiv trafikinfrastrukturplan och kapningar av utgiftsområden utanför statens kärna. Migration och integration lyfts ut och får särskild akutstatus.

Klarar Stefan Löfven att acceptera det erbjudandet får han sitta kvar. Säger han och socialdemokratin nej får de kasta in handduken och släppa fram en moderat statsminister, som då har att söka stöd var helst det står att finna i riksdagen, eller låta folket gå till valurnorna igen. Moralargument om att SD använts för att ta makten är då inte giltigt på något sätt, S har erbjudits klokt förhandlingsförslag som skulle stärka Sverige, men valt att tacka nej.

Varsågoda Alliansledare, där har ni en krisplan som är elak mot Löfven men bra för Sverige.

Petter BirgerssonSkicka e-post