unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Du har rätt att vara taskig

Det är ett hot mot yttrandefriheten att en kvinna dömts för att hon har sagt att en annan kvinnas slöja är ful. Det är såklart inte snällt att säga elaka saker, men du ska ha rätt att göra så.
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
quote
Rätten att kunna kritisera varandra gör samhället starkt.

I ett inslag i SVT: barnprogram Sommarlov för ett par år sedan berättade programledarna för barnen att: "I en demokrati så har man yttrandefrihet, som betyder att alla får säga och tänka precis vad de vill, så länge de inte sårar eller är taskig mot någon, alltså att man kränker någon annan person."

Men det är fel. Yttrandefriheten ger oss faktiskt även rätt att säga saker som kan uppfattas som en kränkning eller göra någon ledsen. Var ska man annars dra gränsen? Vad som sårar är ju svårt att veta; vissa är känsligare än andra. Vem definierar vad som är taskigt eller kränker?

På onsdagen meddelade P4 Jönköping att en kvinna dömts till 40 dagsböter samt 5 000 kronor i skadestånd för att att ha förolämpat en kvinnlig anställd på ett apotek. Denna bar slöja och den dömda hade sagt att slöjan var ful, samt undrat om någon hade tvingat henne att bära den. "Den anställda blev ledsen och kränkt" (28/10).

Den aktuella domen öppnar tyvärr för slutenhet, att människor tystas av rädsla för att behöva hamna i rättsprocesser. Vad får man säga? Vilken typ av reaktion på en annans klädsel eller utseende leder till böter? Vad blir folk kränkta av?

Rädslan för repressalier kan leda till ängslighet och att man helt håller tyst.

Det finns skäl att begränsa yttrandefrihet när det gäller hot, förtal eller hets mot folkgrupp, men också skäl till att inte täppa till munnen på människor kring övrigt.

I det Jönköpingsfallet kan ju den dömda kvinnan faktiskt ha menat väl, även om hon uttryckte sig klumpigt. Hon kanske var feminist som såg att många i hederskulturer måste täcka sig, och hon kanske ville befria? Ska hon inte få försöka göra det?

Rätten att kunna kritisera varandra gör samhället starkt. Det gör att fler vågar ifrågasätta och avslöja missförhållanden. I debatter möts olika ståndpunkter öppet, vilket ger både debattörer och åhörare bredd i tanken. Vi ser olika infallsvinklar, får fakta från olika håll och blir därmed upplysta.

Det tystade samhället öppnar däremot för enkelspåriga tankegångar och att man lättare förleds av de få som törs tala.

Jag tycker att man i alla sammanhang ska försöka vara saklig och snäll, men de som är elaka ska inte dömas i domstol. Yttrandefriheten är en av grundbultarna i en fri, öppen demokrati som vi ska slå vakt om genom generositet kring vad vi får säga.

De lättkränkta får inte vinna. Om personer exempelvis upplever sig så konfronterade, provocerade eller kränkta av att en lärare visar en skojig teckning av en död profet att det leder till mord ska de inte få styra våra framtida vägval. Vi som värnar om ett öppet samhälle ska inte lyda genom att smuggla undan sådana läbbiga teckningar och prata om mindre taskiga saker. I stället för att kompromissa med mördare ska vi visa motstånd. Prata mer.

Som alternativ till att nagga på yttrandefriheten bör vi lära oss hantera dess negativa inslag. Vi behöver få hårdare hud, så att vi klarar "kränkningar", eller inte söker efter sådana med förstoringsglas. Vi behöver bli bättre på att skaka av oss andras påhopp, och samtidigt träna oss i att bemöta dem med argument i stället för blockeringar och censur.

Yttrandefrihet betyder att du får såra och andra får såra dig – för motsatsen sårar den grund vår trygghet och frihet står på.

.

.

Läs gärna också:

Artikel i Smedjan om barnprogrammet

Ledare: Varning för journalister som för oss bakom ljuset

Ledare: Våra lärare ska ”kränka” islam

Ledare: Det är inte mina händer som är smutsiga

Ledare: Släng ut sharia ur våra svenska domstolar

Följ gärna Carolin Hanna Dahlman på Facebook.