Annons

Sofia Nerbrand: Ebba Buschs katapultstol ska man akta sig för

Sara Skyttedal är den senaste i raden som KD-ledaren sparkat på ett spektakulärt sätt.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 24 januari 2024
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Vem vänder hon ryggen nästa gång?
Vem vänder hon ryggen nästa gång?Foto: Christine Olsson/TT

Minns ni Alf Svenssons och Göran Hägglunds Kristdemokraterna? På deras tid associerade man partiet med äldreomsorg, flyktingar och god moral. Deras uppsyn var frikyrkosnäll.

Nuförtiden tänker nog de flesta mer på en svensk variant av teapartyrörelsen: hårdare tag, mindre invandring och mer kärnkraft. Allt kryddat med invektiv om meningsmotståndarna. Var tog försonligheten och omtänksamheten vägen?

”Kärnfrågan som allt oftare inställer sig är: Vem kan lita på Ebba Busch?”
Annons

Ebba Busch, Sara Skyttedal och Johan Ingerö har alla bidragit till att göra KD tufft och konservativt. Men nu finns bara partiledaren kvar. I fredags sparkade Ebba Busch KD-profilen Sara Skyttedal som Europaparlamentariker och ersatte henne med en person som inte ens deltagit i provvalet: Alice Teodorescu Måwe.

Tidigare har såväl Lars Adaktusson som Johan Ingerö suttit i Ebba Buschs katapultstol och kastats ut i kylan. Man kan också skänka en tanke till den äldre man som sålde sitt hem till Ebba Busch men som sedan ångrade sig. Hon valde att gå så långt att hon erkände grovt förtal i samband med den uppmärksammade husaffären.

Sara Skyttedal är heller ingen duvunge. Hon har kallat Annie Lööf och resten av centerpartisterna för Quislingar – landsförrädare – och lätt provokativt skålat i champagne när hon var med och fällde decemberöverenskommelsen.

Men Sara Skyttedal var uppenbart blek när hon nu tog bladet från munnen i SVT:s intervjuprogram 30 minuter, några dagar efter att hon petats på ett sådant spektakulärt sätt.

Ord står mot ord. Det är svårt för utomstående att avgöra vad som är vad. Minst en person är inte vän med sanningen i den senaste historien. Men det finns flera saker som skaver. Varför lät partiledningen Sara Skyttedal ställa upp och vinna förstaplaceringen på listan till Europaparlamentsvalet i oktober, när de redan då hade informationen om att Skyttedal haft kontakter med SD?

Och varför lät de inte Sara Skyttedal vara med på mötet med riksdagsgruppen och partistyrelsen i torsdags när hennes öde skulle avgöras? Det är brukligt att den anklagade får vara med i rättssalen och försvara sig.

Den offentliga schavotteringen i fredags var inte vacker. Inte konstigt att Sara Skyttedal stängde av telefonen efter ett sådant svek. Vid chockartade händelser kan även den tuffaste behöva hämta andan.

Ytterligare en aspekt är partikulturen och ledarstilen i dagens Kristdemokraterna. Kommer alla ombud mangrant att rösta för Ebba Buschs namn när EU-listan återigen ska fastställas i februari? På grund av partipiskan? Är Ebba Busch älskad eller fruktad i sitt parti?

Kärnfrågan som allt oftare inställer sig är: Vem kan lita på Ebba Busch?

Annons
Annons
Annons
Annons