GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Elområdena sliter sönder Sverige

Indelningen av Sverige i elområden kan justeras eller avskaffas snabbt. Det menar Sydsvenska handelskammarens vice vd Per Tryding i en intervju med ledarsidan.
Ledarintervju • Publicerad 28 juli 2022
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Är det dags att avskaffa elområdena?
Är det dags att avskaffa elområdena?Foto: Johan Nilsson/TT

Historiskt har elen kostat lika mycket i hela Sverige men från och med november 2011 började separata priser gälla för Sveriges fyra elområden.

Fram till år 2020 var dock dessa skillnader relativt små, enligt sajten Ekonomifakta (den 11 november 2021). På senare tid har skillnaderna mellan nord och syd dock varit dramatiska vilket blivit påtagligt för både hushåll och företagare i Sydsverige.

Sydsvenska handelskammaren, som representerar cirka 2 500 företag i Skåne, Blekinge, Kalmar och Kronoberg – är en av systemets hårdaste kritiker och ledarsidan valde att intervjua dess vice vd Per Tryding.

”Vi och andra har varnat, men möts av passivitet. Det finns minst 50 miljarder kronor som sydsvenska kunder betalat i överpriser och som är öronmärkta för att skapa prisutjämning – flaskhalspengar.”

Elpriserna har på senare tid varit rekordhöga och allra högst har de, på grund av elområdesindelningen, varit i elområde 4. Hur har de höga elpriserna påverkat konkurrenssituationen för det sydsvenska näringslivet?

– Det har påverkat mycket konkret. Vi tappar investeringar som flyttas utomlands, skjuts upp eller ställs in. Sedan blir elpriserna som en extra räntehöjning just hos oss. Det dämpar köpkraft och försvårar rekrytering.

Till hösten och vintern spås ännu högre elpriser än i fjol. Hur kommer det att påverka företagen?

– Det kommer att bli en stor utmaning. Detta är ju som om Sydsverige hade dubbla räntan mot övriga landet. Därför krävs åtgärder. Norr får rabatt på energiskatt, så vi bör åtminstone få en el-skattepaus i vinter.

Hur vill ni förändra elmarknaden för att förbättra för näringslivet i syd?

– Vi vill avskaffa elområdena. De slår ju ut all annan politik i Sverige för företag och medborgare. De sliter sönder Sverige. Under tiden måste svenska kraftnät agera med att köpa upp ny sydsvensk produktion och bygga ledningar.

Sydsvenska handelskammaren har under flera år engagerat sig i frågan om näringslivets elförsörjning, vilken respons har ni fått från ansvariga myndigheter och politiker?

– Svensk politik är dåligt påläst och vill mest debattera vindkraft eller kärnkraft. Man skyller svepande frågan [om elområden] på EU. Men den här frågan äger svenska rikspolitiker. Elområdena kan man justera eller avskaffa snabbt. Norge har ju ritat om sina flera gånger.

Svenska kraftnät varnar för att de kan tvingas till kontrollerade strömavbrott till hösten och vintern, vad är din reaktion på det?

– Oroväckande och provocerande. Vi och andra har varnat, men möts av passivitet. Det finns minst 50 miljarder kronor som sydsvenska kunder betalat i överpriser och som är öronmärkta för att skapa prisutjämning – flaskhalspengar. Svenska kraftnät måste på banan och köpa upp kontrakt på snabb sydsvensk produktion, göra avtal med grannländerna och snabbt planera ny överföring, avslutar Per Tryding.

Av allt att döma kommer energipolitiken att bli en av de hetaste frågorna inför höstens riksdagsval. Till hösten och vintern spås till och med högre elpriser än i fjol och värst blir det i syd. I södra Sverige lär de politiker som plockar upp frågan om elområdesindelningen ha mycket att vinna.

Anders GustafssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.