Annons

Sofia Nerbrand: En president kan ta bladet från munnen

Tänk om Sverige hade en lika klok och rättfram statschef som Finland. Och framför allt en som var vald av folket.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 2 januari 2023
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Finlands president Sauli Niinistö och kung Carl XVI Gustaf besöker Berga amfibieregemente utanför Stockholm.
Finlands president Sauli Niinistö och kung Carl XVI Gustaf besöker Berga amfibieregemente utanför Stockholm.Foto: Henrik Montgomery/TT

Danmarks drottning Margrethe vände sig direkt till de kvinnor och barn som sökt skydd från krigets fasor i sitt nyårstal: ”Min första nyårshälsning går till ukrainarna i Danmark och till hela det ukrainska folket.” Hon sände också sina tankar till de danska soldater som tjänstgör i Baltikum för att skydda oss från den aggressive grannen i öster.

Kung Carl XVI Gustaf höll ett oförargligt tal på juldagen där han berättade om sitt och drottningens besök i Gammelsvenskby i Ukraina 2008. Monarken ska enligt grundlagen inte uttala sig politiskt, men i dessa grymma tider blir det nästan smärtsamt platt. Plattityder räcker inte när miljoner människor beskjuts, terroriseras, våldtas och mördas i Europa.

Annons

Därför var det befriande att lyssna på den finske presidentens nyårstal. Sauli Niinistö ställde frågan hur det är möjligt att en geografisk gräns som går igenom Europa i själva verket är gränsen mellan två helt olika världsbilder? ”På denna sida av gränsen är det omöjligt att ens föreställa sig att en nation skulle kunna börja ett krig. På den ryska sidan av gränsen är det annorlunda. Skillnaden är fundamental, eftersom det i sista hand handlar om respekt för mänskligheten och för livet.”

Republikens president Niinistö manade oss också att fundera på hur detta kunde ske: ”Inte bara händelserna i världen, utan framför allt i vårt tänkesätt. Hur hade vi börjat tro att något var omöjligt, och ändå hände det?”

Det är i sanning viktigt att ta till sig inför framtiden.

”Verklig ondska existerar i världen.”

För som han slog fast existerar verklig ondska i världen. Och det duger inte att tro att illvilligheten låter sig tystas av enbart godhet. Den måste mötas beslutsamt och bestämt.

Som i en total omläggning av säkerhetspolitiken och ansökan om medlemskap i Nato, vilket Sauli Niinistö starkt bidragit till. Förhoppningsvis kommer både Sverige och Finland att godkännas av Turkiet och Ungern under 2023.

Sammanhang och samarbeten är viktiga. Drottning Margrethe påminde i sitt tal att det var ett halvsekel sedan Danmark klev in i den europeiska gemenskapen. EU är också centralt för sammanhållningen och motståndskraften mot auktoritära och farliga krafter som despoten Vladimir Putin.

Även kung Carl XVI Gustaf ser fram emot ett jubileumsår. I september kommer han att fira att han suttit på tronen i 50 år. Kungen planerar även att fira att Gustav Vasa ”valdes” till Sveriges konung den 6 juni för 500 år sedan.

”Det vore mer demokratiskt om svenska folket hade fått välja sin statschef.”

Det är att ta i. Gustav Vasa gjorde uppror och centraliserade sedan landet efter sitt maktövertagande. Kungahus må bidra till traditioner och en känsla av stabilitet i oroliga tider som dessa. Men de tre jul- och nyårstalen, och deras avsändare, visar hur viktigt det är med figurer som även kan lotsa landet framåt i praktiken. Det vore dessutom mer demokratiskt om svenska folket hade fått välja sin statschef.

Annons
Annons
Annons
Annons