Annons

Sofia Nilsson: Europa behöver mer liberalism för att blomstra

Nationalism och protektionism vinner tyvärr terräng i vissa delar av Europa och hotar att underminera EU-samarbetet.
Sofia NilssonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 1 juni 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks i texten är skribentens egna.
Foto: Olivier Matthys

Europa har en rik historia, men efter århundraden av krig och konflikter har vi lärt oss att det bästa sättet att möta framtiden är att enas och samarbeta. I dag, när nationalism och protektionism hotar att splittra oss och Ryssland för ett fientligt krig i Ukraina, är det viktigare än någonsin att vi håller fast vid våra gemensamma ideal och fortsätter att bygga på det europeiska samarbetet.

Jag är övertygad om att vårt välmående och vår framtid som europeiska nationer är tätt förknippade med vår förmåga att jobba tillsammans och vara öppna gentemot varandra. Genom att minimera gränser, bryta handelsbarriärer och byråkratiska hinder har EU-projektet skapat en plattform för fred, välstånd och demokrati. Det är avgörande att vi inte tar detta för givet.

Annons

EU är mer än bara en ekonomisk union. Det är ett fredsprojekt som har hjälpt oss att bygga starka band och främja förståelse och respekt. Genom att förena våra krafter har vi skapat en kontinent där krig och konflikter är undantag snarare än regel.

Liberalismens värden, såsom individens frihet, rättvisa och jämlikhet, har alltid varit en grundläggande del av EU-samarbetet. Genom att enas kring dessa ideal har vi skapat en sammanslutning för att skydda mänskliga rättigheter, främja jämställdhet och stärka demokratin. Vi behöver fortsätta värna dessa idéer både inom och utanför EU:s gränser.

Men vi kan inte blunda för de utmaningar som vi står inför. Nationalism och protektionism vinner terräng i vissa delar av Europa och hotar att underminera det europeiska samarbetet. Brexit var en tydlig manifestation av nationalism och brexit-rörelsen grundade sig till stor del på idén om minskad invandring och kontroll över sina gränser.

Det är viktigt att vi inte låter oss ryckas med i en retorik som bygger på att skapa splittring och misstro. Istället bör vi fokusera på att stärka vårt samarbete, främja öppenhet och se de möjligheter som en gemensam framtid kan erbjuda.

”Ingen nation är en isolerad ö.”

Ingen nation är en isolerad ö. De globala utmaningarna vi står inför, såsom klimatförändringar, migration, framtida pandemier och ekonomisk ojämlikhet, kräver gemensamma lösningar. Ett exemplet på hur viktigt det är med EU är hur vi tillsammans hanterade vaccinerna under pandemin. Genom samarbetet kunde vi på ett snabbt och effektivt få ut vaccin inom Europa och även skänka doser till andra delar av världen. EU bidrar till att vi kan dela kunskap, resurser och bästa praxis för att skapa en mer hållbar och rättvis framtid för alla.

Och genom att vara aktiva medborgare kan var och en engagera sig i det politiska livet och bidra till en mer liberalism, öppenhet och demokrati. Det är vår gemensamma uppgift att se till att Europa förblir en plats där vi kan bygga en ljus framtid för kommande generationer.

Sofia Nilsson är före detta riksdagsledamot för Centerpartiet.

Detta är en gästkrönika på ledarsidan.

Sofia Nilsson.Foto: Janerik Henriksson/TT
Annons
Annons
Annons
Annons