Annons

Emma Jaenson: Eurovision är den perfekta stormen

Blir Eurovision den folkfest som många hoppas på? Eller blir det något förfärligt?
Emma JaensonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 24 mars 2024
Emma Jaenson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Eurovisioninstallationen i Malmö har vandaliserats med röd färg.
Eurovisioninstallationen i Malmö har vandaliserats med röd färg.Foto: Johan Nilsson/TT

Musiktävlingen som ska gå av stapeln i Malmö den 7 till 11 maj kan bli den mest politiskt känsliga i Eurovisions historia.

Den senaste tiden har regelbundna Palestina-demonstrationer hållits, en där socialdemokraten Zinaida Kajevic blev utbuad efter att hon sagt att ”civila palestinier ska inte straffas för Hamas terrorhandlingar”. 56 procent av Malmös befolkning utländsk bakgrund, varav en stor del kommer från Palestina och Mellanöstern. Enligt en undersökning från Novus (21/2) vill hela 36 procent bojkotta Israel från evenemanget. I början av mars vandaliserades en stor digital Eurovisioninstallation med blodröd färg och propalestinska slagord.

Annons

Men Israel kommer att delta. Landet ska ställa upp med en låt som kopplar till Hamas terrordåd den 7 oktober. Låten som först hette “Oktoberregn” har fått byta namn till “Hurricane” efter krav från Europeiska radio- och tv-unionen.

Så vad händer när Israel ställer sig på scenen? Vad sker om Israels bidrag rentav vinner? Kan vi förvänta oss kravaller på Malmös gator?

Förutom detta ligger svensk terrorhotnivå fortfarande på en hög nivå, fyra på en femgradig skala. I SVT (19/3) påpekar Magnus Ranstorp, som är terrorforskare vid Försvarshögskolan, att Sverige fortsatt är en prioriterad måltavla för terrorgrupper, trots att fokus skiftat mer mot Israel-Hamas-kriget.

Två afghanska män greps exempelvis under måndagen i Tyskland för att ha vidtagit “konkreta förberedelser” för att genomföra ett terrordåd mot Sveriges riksdag (SVT 19/3). De båda är medlemmar i en afghansk gren av IS: Islamiska staten i Khorasanprovinsen, som har utfört flera grymma terrordåd i Afghanistan.

Eurovision är som bekant också ett stort event för HBTQ-personer, vilka (utöver judar) är en av de grupper som står längst ner på islamisternas lista över favoritminoriteter.

”Man kan lugnt påstå att det är som gjort för stök.”

Man kan lugnt påstå att det är som gjort för stök. Förra gången eventet hölls i Malmö besökte 100 000 turister staden. Europeiska mediernas strålkastare kommer att vara riktade mot Malmö och tidigare har över 160 miljoner människor tittat på evenemanget.

Det är svårt att se ett mer passande tillfälle för islamister att utföra ett terrordåd. Eller för Palestina-supporters att genomföra potentiellt våldsamma markeringar mot Israel.

Men under en pressträff den 21 mars beskrev kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), evenemanget som ett ”fredsprojekt”. Trygghetsdirektör i Malmö stad, Per-Erik Ebbeståhl, menar att ”säkerhetssituationen i Malmö är god” och att de har en ”upplevd trygghet” på riksgenomsnitt.

Uttalandena inger knappast mer lugn. Snarare borde man sannolikt oroa sig desto mer. Att tryggheten upplevs som god innebär knappast att Eurovision i Malmö inte är ett högriskevent.

Att ställa in evenemanget hade dock varit att böja sig för hot och hat och gå islamister och Hamas-sympatisörer till mötes.

Vi får se hur vi kommer att komma ihåg Malmö efter Eurovision 2024. Blir det den folkfest som vi hoppas på? Eller blir det något helt annat?

Annons
Annons
Annons
Annons