Sofia Nerbrand: Får man säga att det är fantastiskt att vara kvinna?
Hur har kvinnor det? Naturligtvis finns det en massa hemska saker vi kan råka ut för: våldtäkt, misshandel, trafficking, hedersmord, livmoderhalscancer och död i barnsäng. Diskriminering och ojämställt hemarbete gör livet surt för många. Allt detta måste uppmärksammas och bekämpas.
Men på internationella kvinnodagen går det också att lyfta fram det vackra i att vara kvinna. Det värdefulla. Det unika. Det man bör vara tacksam för.
Att kunna bära, föda och amma ett barn är en ynnest. En alldeles magisk upplevelse – trots blod, svett och tårar. Många mödrar uppskattar också att vara nära sina barn under deras uppväxt – och mammor har stor betydelse för sina barn, även när de är vuxna. Detta borde vi bli bättre på att erkänna.
”Att kunna bära, föda och amma ett barn är en ynnest.”
Generellt vågar jag påstå att kvinnor håller samman släkt och vänner, visar omtanke, vidarebefordrar normer, traditioner och kunskaper. Vi läser böcker, utvecklar oss själva och lönearbetar. Kvinnor har också ofta kompisar som de kan dela sina innersta känslor med.
Måttstocken vi brukar använda när vi mäter jämställdhet – position och pengar – missar all den informella makt många kvinnor har. Den uttrycks i alltifrån vilken bil familjen ska köpa till just goda kontakter med grannar, familj och vänner. Ett stort socialt kapital med andra ord. Plus att vi i genomsnitt lever längre.
Män och kvinnor är mer lika än olika – men det finns alltså skillnader. De behöver inte suddas ut för att vi ska vara jämställda. Tvärtom. Jämlikhet och rättvisa handlar om att alla ska få samma livschanser, inte att vi ska bli likadana.
Ibland kan jag reflektera över det tråkiga i att kvinnor klär sig i kostym eller t-shirt och jeans, för inte lyfter de fram kvinnliga former. Och unisexkläder betyder inte att gossebarnen har på sig blommiga klänningar. Varför köper vi den manliga normen?
Och för mycket testosteron är inget eftersträvansvärt. Riskvilliga och aggressiva män som är beredda att använda våld för att uppnå sina önskemål är alls inte trevliga. Gängkriminella som skjuter och krigsherrar som Putin karaktäriseras knappast av kvinnliga egenskaper.
Så nog finns det skäl till att hylla det livgivande, det omhändertagande och det kulturbärande.
Och i en tid när det finns förslag på att ersätta moder med ”den förälder som fött barnet” i föräldrabalken och Vårdguidens språkråd uppmanar till att undvika ordet ”kvinna” kan det vara på sin plats att denna åttonde mars faktiskt påpeka att det många gånger – men givetvis inte alltid – är fantastiskt att vara kvinna.
Sverige är dessutom ett av världens genom tiderna mest jämställda länder. Det är värt att fira i dag.