Annons

Fega vuxna skapar kaos och otrygghet

Makthavare av olika slag – lärare, chefer, politiker och tjänstemän – behöver steppa upp och ta ansvar. Backa inte, fega inte, ge inte upp mot de skitstövlar som försöker skada oss. Kämpa i stället för det öppna, fria samhället som vi älskar att leva i.
Ledarkrönika • Publicerad 13 juli 2018
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Hon ska skyddas, Inte varnas för att bära smycken.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Efter att polisen i Göteborg hade fått in 1-2 anmälningar per dygn om halsbandsryckningar tyckte de att det var dags att gå ut med en varning. Men inte till de unga män som sliter guldkedjor av folk – utan till de äldre kvinnor med rullator eller käpp, vilka är hårdast drabbade av brottstrenden. ”Vi inom polisen vill ju aldrig att oskyldiga personers frihet ska inskränkas på grund av andras beteende. Men det kan behövas så länge det finns folk som beter sig så här”, sa en polis (DN 10/7).

Jag förstår att det är den enkla lösningen i en tid av poliskris och resursbrist, men det gör mig rasande. Hur kan vi bara ge upp? Varför finns det inte kapacitet att sätta dit slynglarna?

Annons

Ska vi verkligen i stället för att lösa problemen bocka och backa? Ska de som har makten över skatter, lagar och regler lydigt tassa undan? Nej, tvärtom! I stället för att låta skurkarna få hålla på ifred ska vi vara ännu tuffare.

Sanningen är att snällism inte biter mot den som själviskt vill ta plats, som inte bryr sig om andra. Och det finns tyvärr alldeles för många exempel på att vuxna inte regerar med den bestämdhet som krävs för att vi ska känna oss trygga och skyddade mot skurkar.

Sedan ett par år delar inte PostNord ut paket till ett område nära Seved i Malmö, på grund av risk för rån och överfall. ”De får väl anställa vakter”, kommenterade en kvinna som inte fått sina paket (SVT 7/7).

Ja, varför helt enkelt ge upp? När vi gör det lämnar vi över till de kriminella, låter dem hållas. Här borde företaget självklart ha förstärkt skyddet och visat gaddarna mot tjuvarna i stället för att med svansen mellan benen ha lämnat de boende i sticket.

Också vissa lärares flathet är skadlig för samhället. Nyligen skrev Expressen om Amar som plötsligt en dag följde med sina kompisar till deras gymnasieskola och satte sig i klassrummet. ”Läraren reagerade givetvis. Men Amar och hans vänner var så övertygande då de sa att Amar var ny i klassen, att läraren trodde på detta”, sa rektorn (Expressen 11/6).

Men har lärarna verkligen inte större koll på sina elever – och följer de order från tonåringar? Skolan måste visa vem som bestämmer och vuxna måste sluta böja sig.

Ett annat exempel från skolans värld är när Göteborgs-Posten avslöjade att anställda i många skolor är beredda att följa föräldrars ”order” och aktivt kontrollera att deras barn bär slöja, ja de kunde till och med tvinga på barnen slöja mot deras vilja. Hela sex av tio kommunala förskolor i utsatta områden som G-P kontaktade sa ja till slöjtvång. I en skola hade man till och med gått med på att filma en flicka för att föräldrarna skulle få bevis för att hon inte tog av sig slöjan.

”Om förskolepersonal hjälper föräldrar att se till att deras barn använder slöja, så inskränker förskolan och samhället de rättigheter som barnen har”, kommenterade Lotta Edholm (L) klokt (SVT 5/6).

När boende i ett av Kristianstads utsatta bostadsområden gick till polisen angående skadegörelse fick man till svar att ”Charlottesborg är ett förlorat område”. Jaha?

Samma passivitet gentemot brottslingar som sätter skräck i utanförskapsområden visades när fyra stationer i Stockholm tunnelbana rödmärktes för biljettkontrollanter och ordningsvakter. De får numera bara jobba med stöd av polis i Rinkeby, Tensta, Rissne och Hjulsta. ”Vi är ofta numerärt underlägsna och utsätts för hot och stenkastning”, sa en ordningsvakt till SvD (4/6).

Annons

Här måste kommunen självklart tuffa till sig och vägra acceptera rådande läge. I stället för att backa och låta bråkstakarna få fortsätta bråka borde man visa att man inte lämnar de boende i sticket.

Polisen vill dock i stället att allmänheten borde hjälpa till. ”Den låga anmälningsbenägenheten hos allmänheten är en sak att förbättra. Vi har bara haft två anmälda snatterier i Husby Centrum i år. Det kan nog ske två i timmen”.

Problemet är att enligt Brå uppger hälften av de boende i utsatta områden att kriminella påverkar dem att inte ringa polisen eller vittna. De är rädda för repressalier i form av allt från trakasserier till grovt våld mot en själv och mot anhöriga (Dagens Juridik 15/3). Nej, allmänheten kommer inte att göra polisens jobb. För det behövs poliser.

Ytterligare ett exempel på naivitet var när kallbadhuset i Malmö införde ”queerdag” en dag i månaden, när besökarna fick välja fritt vilket omklädningsrum eller badbrygga de ville använda.

Initiativet kom från politiker från V och Fi, och tanken var säkert god, men man hade inte tänkt på eventuella konsekvenser. Enligt en besökare har de öppna dörrarna lockat till sig män som bara var där för att glo på nakna damer. ”De var i duscharna, på toaletterna, i omklädningsrummen, och på badbryggorna. Stället var invaderat av män, inte av transpersoner vad jag kunde se. Det kändes otroligt obehagligt allting” (Aftonbladet 10/6).

Lösningen enligt politikerna var tydligen ett förbud mot blickar. Jojo.

En annan fiffig lösning kom man på i Södertälje där sjukhuset kantas av hot och våld. Som ett led i att motverka utvecklingen har säkerhetsfolket nu tagit fram en brosch i form av ett hjärta till personalen. En brosch alltså. En brosch. De kriminella kissar på sig av skräck.

Vuxna måste börja bete sig vuxet och inte svaja och väja för det som är svårt. Det måste finnas pengar till det allra viktigaste, så politiker behöver släppa alla sidoprojekt. Detta är på allvar. Var är vi om ett decennium eller två om samhällets ramar är sladdriga och reglerna som skrivna i Österlensk sand? Skärp er nu allihop. Tuffa till er.

Du kanske tycker att även dessa texter är intressanta:

Carolin DahlmanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons