GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Anders Gustafsson: Fifa borde inte gå på arvsynden

Fifa-bossen Gianni Infantino tycker att västvärlden borde be om ursäkt för sitt förflutna istället för att rikta kritik mot förhållandena i Qatar. Han har fel.
Anders GustafssonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 23 november 2022 • Uppdaterad 23 november 2022
Anders Gustafsson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
FIFA:s president Gianni Infantino och Qatars premiärminister  Sheikh Khalid bin Khalifa bin Abdul Aziz Al Thani.
FIFA:s president Gianni Infantino och Qatars premiärminister Sheikh Khalid bin Khalifa bin Abdul Aziz Al Thani.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Kritiken mot att Qatar får arrangera fotbolls-VM har varit omfattande.

Det har bland annat handlat om bristande yttrandefrihet, allvarliga brister i rättssäkerheten, allvarliga inskränkningar av kvinnors rättigheter, fängslande av homosexuella, att den mesta av makten ligger hos emiren och hans familj och de vedervärdiga förhållandena för landets gästarbetare – som bland annat varit med och byggt fotbollsanläggningar i samband med värdskapet för fotbolls-VM.

Eller om man ska sammanfatta det lite kort och rakt: Qatar är på de allra flesta sätt ett skitland när det kommer till demokrati och mänskliga rättigheter.

Fifas president, Gianni Infantino, tycker dock att kritiken från väst är ett uttryck för hyckleri.

På en presskonferens häromdagen menade Fifa-bossen bland annat att ”Vi har fått lektioner från Europa och väst. Enligt mig borde vi titta på vad européer har gjort i 3 000 år och sedan be om ursäkt i 3 000 år för det innan vi ger andra lektioner i moral” (Yle den 19 november).

De kritiska i väst ska med andra ord dämpa kritiken om missförhållandena i Qatar – på grund av vad vikingar, korsfarare, imperialister, kolonisatörer – och andra – gjort de senaste 3 000 åren.

”Vi kan inte göra vikingarnas plundringsresor, kolonialismens slavhandel eller korsfararnas korståg ogjorda.”

Det kanske hade varit en rimlig hållning om det var någon hövding från vikingatiden eller Leopold II av Belgien som nu kom med kritik om förhållandena i Qatar, men knappast om kritiken kommer från människorättsorganisationen Amnesty International. De kan väl knappast vara ansvariga för vad andra har gjort långt före organisationen över huvud taget ens existerade?

Tankar om att dagens människor i väst har en historisk och moralisk skuld för gärningar de själva inte har utfört leder tankarna till gammaltestamentlig teologi – till arvsynden. Att vi kan ärva ansvar för gärningar begångna av våra förfäder – och i många fall människor vi inte alls är släkt med. Det är inte rimligt.

Om nu dagens västerlänningar har ett sådant ansvar och om konsekvensen av detta är att vi inte kan kritisera missförhållanden i andra delar av världen i vår samtid – gäller detsamma även andra? Väst är på inga sätt ensamt om att ha erövrat, plundrat eller exploaterat – vilket man ibland kan få intryck av. Men sanningen är ju att historien är full av hänsynslösa erövringståg och förtryck av främmande folkslag.

En skyldighet vi har gentemot historien är dock att lära av den. Vi kan inte göra vikingarnas plundringsresor, kolonialismens slavhandel eller korsfararnas korståg ogjorda – däremot kan vi lära oss av dessa misstag och kritisera dårskap när vi ser den. Som den dårskap det uppenbarligen finns gott om i Qatar.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.