Annons

Förläng Systembolagets öppettider – minska smittspridningen

Minska smittspridningen genom att hålla öppet längre.
Ledare • Publicerad 2 juni 2020
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Foto: Adam Ihse / TT

På Systembolagets hemsida finns ett par sidor om hur det statliga monopolet antagit åtgärder mot covid-19. När det gäller öppettider har Systembolaget fortsatt mycket att förändra. Som en direkt följd av coronarelaterad personalbrist förbehåller sig varje enskild butik rätten att stänga en timme tidigare, eller till och med att stänga tillfälligt för att värna om kunders och medarbetares hälsa. Åtgärderna ligger i linje om en önskan att minska smittspridning, men om hälsoriskerna ska minska kan de förkortade öppettiderna också leda till motsatsen.

Systembolaget uppmanar sina kunder att inte bidra till onödig trängsel, men de sedan tidigare relativt begränsade öppettiderna ökar i realiteten riskerna för smittspridning. Coronapandemin har på allvar förändrat människors beteendemönster. Hur och när vi handlar är inte undantaget från förändringarna. Den som känner minsta symptom rekommenderas att stanna hemma, även om det senare skulle visa sig vara ett falsklarm.

Annons

Folkhälsomyndighetens rekommendationer ställer emellertid om verksamheten för handlare. Butiker runt om i landet ser till att öka tillgängligheten för exempelvis riskgrupper att handla under tider som inte flockas av shoppingsugna människor. Om butiker är öppna längre, exempelvis med en extra dag i veckan ökar det möjligheterna för social distansering till, från och i butikerna. I detta fall skulle Systembolaget kunna minska smittspridningen ytterligare genom att hålla öppet längre under lördagar, samt söndagar.

Lördagsrushen till Systembolaget brukar under normala förhållanden kantas av trängsel och brist på social distans. Initialt under coronakrisen har Systembolaget själva uppgett att försäljningen ökat. Vad det beror på är ännu inte fastställt, men en inte särskilt vild gissning är att människor vill bunkra inför en eventuell nedstängning. Vetskapen om att det lokala monopolet från ingenstans kan stänga på grund av smittspridning eller personalbrist påverkar givetvis kundernas köpbeteende.

Vi får inte heller glömma att Systembolagets öppettider blir normerande för människors shoppingtider i övrigt. Lördagsshopping schemaläggs för många med hänsyn till att hinna med ett inköp av vin innan klockan tre. Om Systembolaget höll öppet likt andra butiker inom dagligvaruhandeln skulle fler människor i större utsträckning planera in lördagens shoppingärenden under ett större tidsfönster än mellan tio och tre. Det skulle i praktiken även minska lördagsträngseln i alla butiker i närheten av monopolet, då färre tar sig ut samtidigt. Om Systembolaget menar allvar med sina folkhälsoambitioner bör de förlänga öppettiderna för att minska smittspridningen av covid-19.

Linnea Hylén
Annons
Annons
Annons
Annons