Annons

Sofia Nerbrand: Förstatliga inte skolan och vården

Inte ens alla godhjärtade och välutbildade tjänstemän i världen skulle räcka för att styra allt detta från Stockholm.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 3 november 2022
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Varför skulle landets all vård och skola drivas bättre från Stockholm?
Varför skulle landets all vård och skola drivas bättre från Stockholm?Foto: Jonas Ekströmer/TT

Både Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna vill förstatliga sjukvården. Liberalerna önskar att staten ska över skolan.

Men vad betyder det ens?

Annons

Bara i Region Skåne finns det tio sjukhus. Här finns också 160 vårdcentraler, varav hälften är privata. Och hur ska man hantera barnavårdscentraler och folktandvården som ägs och drivs av Sveriges 21 regioner?

Lägg därtill hela äldreomsorgen, som i dag sköts av de 290 kommunerna. Plus alla privata alternativ.

Liknande svårigheter finns rörande skolan: Drygt en miljon barn går på någon av landets 4 744 grundskolor. Omkring 150 000 av eleverna har valt en av de 828 friskolorna.

Ska all denna verksamhet drivas från Stockholm?

Ska de privata aktörerna nationaliseras?

Hur ska man få en bra lokal förankring i ett stort land med väldigt olika förutsättningar?

Har Polismyndigheten blivit så mycket bättre efter att de 21 lokala polismyndigheterna, Rikspolisstyrelsen och Statens kriminaltekniska laboratorium slogs ihop till en nationell organisation 2015?

Dessutom är det hål i huvudet att lägga en massa energi och tid på att göra en gigantisk omorganisation av Vård- och Skolsverige. Försöken för drygt tio år sedan att slå ihop några till storregioner fick läggas i malpåse efter otaliga fruktlösa möten, politiker och tjänstemän emellan.

Jag säger bara: Lycka till med detta centralistiska projekt!

Det är mycket bättre att underlätta för patienterna att söka och få sin behandling i hela landet. Därför är det utmärkt att regeringen kommer att lägga en proposition till riksdagen i nästa vecka om att en nationell vårdförmedling som ska korta köerna.

Annons

Det skulle också behövas nationella standarder för IT- och journalsystem så att alla som arbetar med gamla och sjuka får tillgång till relevant information – särskilt om patienterna befinner sig på resa utanför sin region.

På skolans område vore det mycket bättre att införa en nationell skolpeng, centralt rättade nationella prov och andra utvärderingar för att göra undervisningen mer likvärdig och på en godtagbar kvalitetsnivå.

”Fokusera på kvalitet och tillgänglighet för patienter och elever. Inte på huvudmannaskap i huvudstaden..”

Det är angeläget att behålla flera huvudmän för att inte allt ska likriktas – och lärare, läkare, sjuksköterskor, undersköterskor med flera mår bra av att ha flera arbetsgivare att välja mellan.

Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD), socialminister Jacob Forssmed (KD) och skolminister Lotta Edholm (L) borde fimpa sina planer på supercentralisering av komplexa välfärdstjänster. Inte ens alla godhjärtade och välutbildade tjänstemän i världen skulle räcka för att styra allt detta från Stockholm.

Fokusera på kvalitet och tillgänglighet för patienter och elever. Inte på huvudmannaskap i huvudstaden..

Sofia Nerbrand är politisk redaktör

Annons
Annons
Annons
Annons