Annons

Sofia Nerbrand: Gallerian blev en gyllene bur

Att låna nära en halv miljard för att köpa en förlustbringande köplada är inte en kommunal kärnuppgift, Kristianstad.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 29 november 2023 • Uppdaterad 9 januari 2024
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Tomt och ödsligt i Galleria Boulevard i Kristianstad.
Tomt och ödsligt i Galleria Boulevard i Kristianstad.Foto: Sofia Nerbrand

Galleria Boulevard blev en dyrköpt läxa. Får man hoppas i alla fall. Så att det inte blir fler misslyckade och fula köpcentra i den vackra gamla handelsstaden.

Nu köper Kristianstads kommun den skamfilade köpladan, som bara har tio år på nacken, för nära en halv miljard kronor för lånade pengar – trots att Kristianstadsborna redan är högt belånade genom sin hemkommun. Och köpesumman är otroligt stor – kommunen köpte den fortfarande oanvända delen, Kvarter C, för 60 miljoner så sent som 2021.

Annons

Dessutom räknar man med att affären kommer att innebära underskott med i runda slängar 25 miljoner kronor åren framöver. Jämför det med att det nya Badriket kostar lite drygt 25 att driva per år.

Det säger också en hel del om hur misslyckad gallerian är att hela bunten av kommunpolitikerna verkar nöjda. För hur kan fiskalt konservativa le över att göra denna affär – för lånade pengar? Hur kan liberaler gilla upplägget med två nya kommunala bolag och att skattebetalarna står för risken? Hur kan moderater tycka att kommunen ska äga fastigheter som borde vara privatägda? Och hur kan majoriteten rösta mot att kommunfullmäktige ska säga sitt om planen för hur gallerian ska ”utvecklas”.

”Hur kan moderater tycka att kommunen ska äga fastigheter som borde vara privatägda?”

Att vänsterpolitiker gillar offentligt ägande och inte drar sig för att leka direktörer med andras pengar vet vi dock alltför väl. Men att högertrion med egen majoritet driver frågan är pikant.

Deras argument är att rädda den sargade stadskärnan. Det är förvisso ett gott syfte och skulle kunna överväga invändningarna – om kommunen gör något radikalt. Som att riva hela rasket och bygga något med hög kvalitet på den centrala tomten. Det finns oräkneligt många trista och ickefungerande miljöer i Sverige som man försöker lappa och laga istället för att konstatera att det man uppfört helt enkelt blev fel. Så gör om och gör rätt.

Antingen borde man ersätta Galleria Boulevard med många hus som passar i stadskärnans gaturutnät och klassiska arkitektur, eller satsa på att uppföra en ståtlig byggnad som anstår ett lärosäte. Om det nu är en högskola eller en gymnasieskola som kommunen har i åtanke. Tänk Söderportgymnasiet – det vore en välgärning om fler elever fick en sådan studiemiljö och förbipasserande fick ett sådant synintryck.

Eller om det skulle bli en eller flera pampiga byggnader för högskolan. I klassisk stil – det går bra att titta på goda exempel på kontinenten eller i USA där man uppför lyckade campus.

Ska lokalpolitikerna kunna vända fiaskot till succé behöver de vara riktigt djärva och göra något vettigt, vackert och i längden vinnande av kvarteret.

Galleria Boulevard i Kristianstad.
Galleria Boulevard i Kristianstad.Foto: Sofia Nerbrand
Tomt och ödsligt i Galleria Boulevard i Kristianstad.
Tomt och ödsligt i Galleria Boulevard i Kristianstad.Foto: Sofia Nerbrand
Drönarbild över Galleria Boulevard.
Drönarbild över Galleria Boulevard.Foto: Mikael Persson
Annons
Annons
Annons
Annons