Annons

Anders Gustafsson: Ge åt Gud vad som tillhör Gud

Bara i auktoritära länder lägger sig politikerna i enskilda trossamfunds inre liv. Och i Sverige.
Anders GustafssonSkicka e-post
Ledare – signerat • Publicerad 16 september 2021
Anders Gustafsson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Stefan Löfven.
Stefan Löfven.Foto: Frida Winter/TT

Sedan två decennier tillbaka har vi inte längre någon statskyrka i Sverige. Det är en bra ordning. En sekulär stat ska inte ha någon kyrka. Ge åt kejsaren vad som tillhör honom, och åt Gud vad som tillhör Gud, som en person en gång sa så klokt. Att partipolitiker är med och styr en religiös organisation för snarare tankarna till auktoritära länder än demokratier som Sverige.

Men skilsmässan mellan staten och Svenska kyrkan hindrar inte våra riksdagspartier från att lägga sig i Svenska kyrkans inre liv. Tre av dem ställer fortfarande upp i kyrkovalet: S, C och SD. Det innebär bland annat att partistyrelser – som innehåller såväl ateister som troende från andra religioner – är med och beslutar om vilka frågor respektive parti ska driva i Svenska kyrkan.

”2021 år efter Jesu födelse är det hög tid att slänga ut partisterna ur templet.”
Annons

Hur anmärkningsvärt detta än är så är det därför inte förvånande att självaste statsminister Stefan Löfven i veckan gav sig in i kyrkovalsdebatten inför valet i helgen (Expressen 13/9). Man ska, enligt honom, rösta på S för att kyrkan ska vara ledande i den gröna omställningen, att kyrkans leverantörer ska ha kollektivavtal men framför allt för att hålla Sverigedemokraterna stången – det sistnämnda är som bekant numera den främsta socialdemokratiska hjärtefrågan.

Hur aktiv är då Stefan Löfven själv i Svenska kyrkan? I en intervju i Kyrkans Tidning (22/6 2017) inför förra kyrkovalet kunde man läsa att han inte är ”aktivt troende”. Den socialdemokratiska partiordföranden ber inte heller. Men det hindrar honom alltså inte från att lägga sig i hur kyrkan ska skötas.

Hur vore det om Bibeln i stället för partibok fick styra och leda Svenska kyrkan? Eller är det en orimlig tanke i Sverige anno 2021 att kristendomen ska tillåtas styra landets största kyrka?

Svenska kyrkan är en organisation i kris. Utträdena har de senaste åren varit omfattande. 2017 valde så många som 96 000 medlemmar gå ur. 2018 och 2019 var det strax över 71 000 respektive 61 000 medlemmar som lämnade. Under ett kyrkovalår tappar Svenska kyrkan fler medlemmar än andra år, berättade Sveriges radio häromdagen (P4 Kronoberg 8/9).

Om denna kris talas det lite om i kyrkovalet, kanske av den enkla anledningen att partiernas inflytande i kyrkan tillhör problembilden. 2021 år efter Jesu födelse är det hög tid att slänga ut partisterna ur templet.

Anders Gustafsson är ledarskribent

Annons
Annons
Annons
Annons