Annons

Hanif Bali har rätt – gör allmänna arvsfonden till brottsofferfond

I Sverige får brottsoffer allt för lite hjälp och för låga skadestånd. Den moderata riksdagsledamoten Hanif Balis insamling till offren för tortyren på kyrkogården i Solna visar hur starkt stödet är för att ändra på den saken.
Ledare • Publicerad 8 december 2020
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Hanif Bali, riksdagsledamot (M).
Hanif Bali, riksdagsledamot (M).Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

De två pojkar som utsattes för en osedvanligt grym tortyrliknande misshandel av två unga män på en kyrkogård i Solna har väckt stor stor upprördhet bland allmänheten. Under en natt blev pojkarna knivhuggna och nedtvingade i gropar. Den ena pojken utsattes för en grov våldtäkt, enligt åtalet.(SVT 30/11)

Riksdagsledamoten Hanif Bali träffade de torterade pojkarna och beslutade därefter att starta en insamling till förmån för dem. Enligt Bali blev responsen så stark att det bara under några dagar kom in två miljoner kronor. (DN 7/12)

Annons

Initiativet till insamlingen är i sig är lovvärt och resultatet imponerande. Det pekar sannolikt också på något större: hur en allmänt utbredd uppfattning i Sverige är att brottsoffer får svagt stöd. Allt medan gärningsmän får milda straff, eller inte kan dömas på grund av undermåliga utredningar, klen lagstiftning eller märkliga teoretiska resonemang i domar.

Att gärningsmän döms kan vara en form av upprättelse för offren. Men i de värsta brotten som grova sexuella övergrepp, omfattande misshandel eller mord är den upprättelsen inte något som är i närheten av att väga upp skadan hos offret eller anhöriga. Full upprättelse är inte möjlig ens med de hårdast tänkbara straffen. Likadant är det med skadestånd och kränkningsersättning. Det går aldrig att ekonomiskt ersätta nog för de grymmaste brotten.

Likafullt är ersättning i form av pengar det sätt som finns att tillgå för att på något sätt kompensera den skada som har uppkommit. Pengar är det mätinstrumentet vi känner till. Rent faktiskt kan pengar användas till att köpa hjälp, de kan göra livet något lättare på många sätt. Dessutom uppfattas ett lågt skadestånd som ytterligare en kränkning, för individen och från allmänhetens sida.

Ett exempel är de anhöriga till offren för terrordådet på Drottninggatan, där ingen kränkningsersättning alls utgick – eftersom brottet inte ansågs riktat mot de anhöriga. För psykiskt lidande fick de anhöriga mellan 60 000 - 100 000 kronor. Det är mest att betrakta som en spottloska från samhället. (SR 17/1 2019)

Ett förslag från Hanif Bali är att förvandla den hårt kritiserade allmänna arvsfonden till en ren ersättningsfond för brottsoffer. Det är en god tanke, väl värd att arbeta vidare med. Nivåerna för de olika formerna av skadestånd och ersättningar till dem som drabbats av grova brott bör dessutom skruvas upp rejält.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons