Hjälp till så att färre barn mobbas i höst

Nu börjar skolorna för hösten. För en del blir det superduperkul, men för andra är varje dag en plåga. Låt oss alla göra allt vi kan för att stoppa elakheter.
Ledare • Publicerad 6 september 2019 • Uppdaterad 12 september 2019
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Foto: Jessica Gow/TT

”Jävla peddo. Är du bög? Vad fan har du på dig? ”

En väns son gick häromdagen till skolan i vad några av de andra tyckte var ”fel” kläder. Enligt honom var det ”en helt vanlig sak som många säger”, vilket visar hur illa många skolor fungerar. Om detta hör till vanligheterna utan att lärare reagerar är det fruktansvärt.

Det går naturligtvis att med disciplin och tuffa regler stävja eländet och skydda barnen. Terrorforskaren Magnus Ranstorp skrev nyligen på Twitter: ”I mina barns skola finns ingen mobbning. Upptäcks det så skickades de till rektorn och stängs av. Alla föräldrar griper in. Det råder nolltolerans. Varför ska vi acceptera mobbing och våld i skolan för våra barn när vi inte accepterar det som vuxna eller på vår arbetsplats?!”

Exakt. Ändå är det snarare elevernas rättigheter att bete sig som de vill som skyddas, bland annat via Barn- och elevombudet, BEO. Lärare och övrig skolpersonal säger att de inte vågar ingripa mot stökiga elever av rädsla för att bli anmälda. Detta är ohållbart; skolan behöver starka ledare som törs säga till dem som beter sig illa eller kränker andra. Om de vinner så förlorar de oskyldiga.

I vardagen har vi alla en uppgift att bete oss respektfullt och uppmana andra att göra så. Låt dina medmänniskor vara som de är så länge de inte skadar någon annan; om de enligt dig klär sig fult, titta åt andra hållet i stället för att gnälla. Sprid god energi och var konstruktiv i din kritik. Och du som är förälder, prata med dina barn och be dem vara föredömen.

Influencern Linnea Claesson skrev klokt på Instagram: ”Nu är det den tiden där många barn och ungdomar börjar skolan igen och jag har en önskan till er: om du ser nån som verkar ensam, är ny i klassen, kämpar med att få vänner, eller blir mobbad för att hen inte är lika cool, snygg, har de trendigaste kläderna, eller sticker ut på nåt annat sätt – Stå upp för den personen! Säg hej och le i korridoren, kanske fråga om hen vill sitta med er i matsalen, backa alltid upp om någon är taskig, säg till vuxna om det behövs, ta hand om varandra. Du vet inte vilket helvete en person kanske går igenom: var snäll, alltid!"

Alla människor kan vara elaka, men vi behöver vara stränga mot dem som är det – för att andra ska få leva i trygghet och frihet.

Carolin DahlmanSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.