Hurra för rösträtten

Tänk att du och jag får gå och rösta – så magiskt. Söndagen den 9 september 2018 är en stor dag, när vi får lägga valsedlar i kuvert och därmed vara med och besluta om hur Sverige ska styras.
Ledarkrönika • Publicerad 7 september 2018 • Uppdaterad 8 september 2018
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Foto: Robert Henriksson / SvD / TT

Sverige är ett av världens friaste länder, enligt organisationen Freedom House, men tyvärr visar deras senaste rapport att friheten i världens länder fortsätter att minska för tolfte året i rad.

Inte alla människor har det lika bra som vi. Miljontals lever i diktaturer där maktgalna farbröder sätter sig över deras vilja. Över världen pågår militärkupper och korruption är vardag.

Med tanke på det borde vi egentligen vakna i tacksamhet varje dag, känna ett inre jubel snubbla glatt från insikten om hur lyckligt lottade vi är till ett jaaaaaa över att vi här har så många slags friheter som andra inte har. Homosexuella kan leva helt öppet, pressen får skriva nästan vad som helst och så får vi rösta om lagar och skattenivåer. Det är ju helt fantastiskt bra, eller hur?

I Guinea-Bissau är militären inblandad i droghandel. I Nordkorea krossas all opposition med arbetsläger och avrättningar. I Syrien finns ingen pressfrihet, utan de som opponerar sig mot regimen kan fängslas, torteras och avrättas. Medborgare i Eritrea arresteras utan orsak och utsätts för tortyr, våldtäkter och mord. Den som opponerar sig mot ledarna i Uzbekistan torteras och fängslas. En saudiarabisk bloggare som ”förolämpat islam” dömdes till tio års fängelse och piskrapp.

Kvinnor i Saudiarabien har nu äntligen fått rätt att köra bil, men det är mest för att landet behöver dem som arbetskraft. Prinsarna styr i övrigt befolkningen med järnhand. När Kanadas utrikesminister Christya Freeland tweetade att hon var orolig över hur saudiska myndigheter gripit flera kvinnorättsaktivister och uppmanade regimen att släppa ett par personer fria fick 15 000 saudiska studenter i Kanada order om att återvända hem. Banker fick order om att sälja aktier i kanadensiska företag. Order...

Kinesiska regimen har infört lagar om hur kineser ska bete sig när de reser i andra länder. Man får inte uppträda ”stötande” på allmänna transporter eller skada historiskt viktiga områden, men inte heller se på porr eller använda droger. Regimen i Sudan som tog över via en militärkupp 1989 förtrycker folk som tillhör etniska och religiösa grupper som inte tillhör makteliten.

Inte alla får heller välja själva hur de vill leva. I helgen piskades två kvinnor till i Malaysia för att de hade försökt ha sex med varandra i en bil. De dömdes av en sharia-domstol som ville ”utbilda dem så att de skulle ångra sig”. I 150 år har det varit förbjudet att ligga med någon av samma kön i Indien – den som gjorde så kunde få sitta i fängelse i tio år - och först nu i dagarna avkriminaliserades homosex.

Synen på valet som ens alldeles eget är också rätt unikt. I somras ska Miljöpartiets gruppledare i Botkyrka erbjudit Moderaterna 3 000 röster i utbyte mot att en muslimsk församling skulle få bygglov för en moské.

”Det är de som kommer till moskén varje fredag, och den målgruppen är väldigt lyhörd till imamen. Om imamen säger att ”vi bedömer att Moderaterna är det bästa valet för oss, de hör våra problem, de har lovat att bekämpa våra problem och trygga vår existens”. Då gör människor det”, sa MP-politikern i ett telefonsamtal som spelades upp i Uppdrag granskning i veckan (12/9).

De aktuella muslimerna i moskén är självklart inte en skock med får som drivs framåt, utan har som alla andra rösträtt som är knuten till varje människa, men fallet visar ändå hur styrda många i själva verket är.

I The Economist demokratiindex från 2017 rankas Sverige som trea av 167 undersökta länder. En sammanställning från Transparency International från 2016 är Sverige världens fjärde minst korrupta land. Enligt World Value Survey har vi här frihetliga värderingar. Vi värderar individualism högt och känner tillit till samhällets institutioner, som rätts- och utbildningsväsendet. Här tycker de allra flesta att homosexualitet är helt okej och vi ger varandra utrymme.

Sverige har inte alltid varit så fritt. För 100-150 år sen fick man rösträtt utifrån inkomst och kön, om man ägde fastighet samt huruvida man gjorde militärtjänst, tillhörde svenska kyrkan eller inte. Den som satt i fängelse hade under lång tid inte rätt att rösta, liksom den som levde på socialbidrag. Rösträttsåldern har sänkts steg för steg. Fram till 1979 ansåg Socialstyrelsen att homosexualitet var en psykisk störning. Fram till 1965 var det lagligt att våldta sin fru. Steg för steg har vår frihet formerats.

Det är en påminnelse om att värderingar inte kommer med modersmjölken utan via kamp och kärlek.

Låt oss fortsätta älska vår individuella frihet och rätten att själva bestämma över livsstil, kärlek och vad vi röstar på. Låt oss fortsätta slåss för att du och jag ska räknas. Liksom våra röster.

Läs gärna också dessa ledare i samma ämne

Carolin DahlmanSkicka e-post