Annons

Peter Svensson: I:et i AI kan stå för en intelligens som överstiger vår egen

Onlinetjänsten ChatGPT kan visa en förbluffande kreativitet.
Peter Svensson
Ledare • Publicerad 7 januari 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks i texten är skribentens egna.
AI-tekniken kan komma att ge oss skräddarsydd underhållning och saker vi inte visste fanns.
AI-tekniken kan komma att ge oss skräddarsydd underhållning och saker vi inte visste fanns.Foto: Erik Nylander/TT

Mänskligheten fick en märklig tidig julklapp sista dagen i november, då stiftelsen OpenAI släppte ChatGPT, en onlinetjänst som drivs av artificiell intelligens. Vi är kanske rätt vana vid termen “AI” – våra mobiler har rätt avancerade assistenttjänster som förstår oss hjälpligt och kan svara på enkla frågor. ChatGPT är ett långt steg framåt i den utvecklingen, och det är nu tydligt att I:et i AI verkligen kan stå för en intelligens som matchar eller överstiger vår egen.

ChatGPT kan inte bara svara på frågor: den kan visa en förbluffande kreativitet. Ge den ett ämne för en saga, och den hittar på den ungefär lika snabbt som du kan läsa den vid godnattstunden. Ge den en uppsättning siffror, så skriver den en summerande rapport åt dig. Ge den en snutt felande datorkod, så listar den ut var buggen är.

Annons

Lägg till detta att andra AI-tjänster redan kan skriva bra musik, och 2022 gav oss slående framsteg inom bildskapande, med tjänster som Dall-E och Midjourney. Det är tydligt att kreativitet inte längre är ett mänskligt privilegium – det är ett verktyg, en funktion vi kan mana fram ur våra maskiner.

Det låter kanske hotfullt, och visst – det är inte säkert att utvecklingen kommer alla lika till gagn. Vissa kommer att förlora jobben. Bildkonstnärer gör redan revolt mot AI-tekniken för att företagen har läst in deras alster utan tillåtelse eller ersättning, och vem som helst kan nu be en AI skapa bilder i en levande illustratörs stil.

Inom mjukvaruindustrin kan vi, åtminstone vi som jobbar för ansvarsfulla företag, inte hoppa på och använda ChatGPT för att skapa eller fixa kod, av fruktan för att AI:n är inläst på kod som är skyddad av upphovsrätt eller har licenskrav, och alltså också kan spotta ut sådan kod. Upphovsrättslagarna både i Sverige och USA sätter även en käpp i hjulet för tekniken på ett annat sätt: de täcker nämligen bara mänskliga alster. Det blir en knepig fråga för domstolarna hur mycket en människa måste tillföra till ett verk för att det ska kunna skyddas.

Men jag hoppas att vi kan lösa dessa problem, så att AI-tekniken kan ge oss sin fulla utdelning: Billigare mjukvara. Böcker som skrivs, inte för att vara bästsäljare, utan just för dig. Filmer med scener som ingen i dag ens kan föreställa sig.

”Böcker som skrivs, inte för att vara bästsäljare, utan just för dig.”

Jag påminns om teknikrevolutionen i mitten av 1800-talet, då fotografin uppfanns. Plötsligt behövde man inte vara eller anställa en målare för att avbilda ett landskap eller ens nära och kära. Det som var en specifikt mänsklig färdighet blev istället ett verktyg, en maskin. Och i den processen blev den också så småningom tillgänglig för alla.

Det är redan ett vanligt grepp att i slutet av ett inlägg om AI avslöja att texten är åtminstone delvis skrivet av ett AI. Så är inte fallet denna gången – jag svär.

Peter Svensson är lagledare inom textalstrande mjukvara på Bloomberg LP i New York. Åsikterna är hans egna och representerar inte hans arbetsgivare. Detta är en gästkrönika på ledarsidan.

Peter Svensson.
Peter Svensson.
Annons
Annons
Annons
Annons