Annons

Sofia Nerbrand: IF Metalls strejk är omoralisk och maktfullkomlig

Frivilliga avtal är långt mycket trevligare och bättre än att tvinga sig på sin partner.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 6 december 2023
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Populär bil. Tesla.
Populär bil. Tesla.Foto: Tassanee Vejpongsa

Tesla Model Y är årets mest sålda bil – i hela världen. En elbil klår alltså alla bensin-, diesel- och hybridbilar. Trots att Model Y kostar drygt en halv miljon kronor och uppåt. Tesla gör uppenbarligen något rätt i konsumenternas ögon.

Hur är det då med medarbetarna på företaget? Grundaren och VD:n Elon Musk är inte förtjust i fackföreningar och Tesla håller sig undan kollektivavtal. Det beror inte på illvilja, eller motvilja att ersätta de anställda för deras insatser. Tvärtom.

Annons

Musk utvecklade häromdagen sin syn i en lång och intressant intervju med New York Times Andrew Ross Sorkin. Företagsledarens utgångspunkt är att han inte vill bygga in en motsättning mellan två grupper: ”Jag gillar inte något som skapar något i stil med adel och bönder”. Musk tillbringar själv mycket tid på verkstadsgolvet och ser dem som monterar bilarna som värdefulla personer som han behöver övertyga att göra det tuffa jobbet med goda villkor. Arbetarna kan annars mycket väl ta jobb någon annanstans. Alla får också optioner i företaget och många har blivit miljonärer.

Nota bene: Sedan IF Metall utlyste sin strejk mot Tesla i slutet av oktober har inte många av Teslas anställda i Sverige deltagit, eftersom de är nöjda med sin arbetsgivare.

Elon Musk hyser i grunden många frihetliga åsikter om det mesta. Han är emot censur och cancellingkultur – och köpte därför Twitter, sedermera X, för att göra det till ett globalt och fritt debattforum för alla.

Elon Musk är i samma anda en varm anhängare av marknadsekonomi, som bygger på frivilligt ingångna avtal mellan två parter. Som till exempel att miljoner människor uppenbarligen är villiga att köpa en Model Y för en rejäl summa pengar. Kapitalismen är det mest effektiva och moraliskt rätta ekonomiska systemet som finns.

”Det är mycket svårt att se att Elon Musk och Tesla låter sig tvingas till att skriva på ett kollektivavtal i Sverige.”

Musk kommer inte att ge sig. Man kommer inte att kunna köpa honom för pengar. Inte för att han har så gott om dem, utan för att han främst ser dem som medel för att utveckla fler produkter och ytterst ta människan till Mars. Han avfärdar nu de stora annonsörer som tar en paus från att synas på X trots att det tynger företaget rejält ekonomiskt – han kommer inte att släppa ambitionen om att plattformen ska ha högt i tak så länge inläggen inte strider mot lagar om förtal, hot och hets. Då lägger han hellre ner.

Det är mycket svårt att se att Elon Musk och Tesla låter sig tvingas till att skriva på ett kollektivavtal i Sverige, även om fackens strejker är ett otyg. Och varför skulle de vika sig? Tesla betalar inte sämre än avtalen stipulerar och följer regelverket. Den svenska modellen bygger faktiskt också på avtalsfrihet – hundratusentals företag har valt bort kollektivavtal.

Hade Tesla varit en bevisat dålig arbetsgivare som bröt mot regler och avtal hade IF Metalls stridsåtgärder mot företaget varit motiverade. Nu är strejkerna bara omoraliska och maktfullkomliga.

Annons
Annons
Annons
Annons