Annons

Anders Gustafsson: Jaha, så ”chocken” var bara spelad i S?

Det är inte bara lokalt i Botkyrka S behöver ställa till med räfst- och rättarting. Skandalen har nu letat sig ända upp i partitoppen.
Anders GustafssonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 9 februari 2023
Anders Gustafsson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin visste redan i höstas att misstänkta element tog sin in i arbetarrörelsen i Botkyrka. .
Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin visste redan i höstas att misstänkta element tog sin in i arbetarrörelsen i Botkyrka. .Foto: Jessica Gow/TT

Oisín Cantwells avslöjande i Aftonbladet i förra veckan om att kriminella var inblandade då den ledande politikern för S i Botkyrka, Ebba Östlin, kuppades bort som partiets gruppledare slog ner som en bomb i svensk offentlighet.

Bakgrunden är att arbetarrörelsens fritidsgårdar i kommunen använts som tillhåll för gängkriminella – något Östlin inte accepterade varpå den kommunala finansieringen drogs in, vilket upprörde både gängkriminella och lokala S-aktiva. Men ledande partitoppar såg ut som levande frågetecken när media ställde frågor om det inträffade.

Annons

Det tidigare kommunalrådet i Botkyrka Katarina Berggren (S), tillika sammankallande i valberedningen, tyckte i själva verket att rapporteringen var ”kränkande” (SVT 30/1). Gängkriminalitet? Nej, nej, nej, bristande ledarskap!

Och ett snäpp högre upp i hierarkin?

”Med vädjade med hundögon bad han svenska folket om tips om vilka dessa personer nu skulle kunna vara – om de nu fanns.”

”Jag har tagit del av uppgifterna i media, och de är chockerande”, sa partisekreterare Tobias Baudin till TT (1/2).

Och med vädjande hundögon bad han svenska folket om tips om vilka dessa personer nu skulle kunna vara – om de nu fanns.

Men Expressens letade fram en 28-årig man från gängmiljön i Alby som pekas ut som en av de kriminella som hjälpt till att avsätta Ebba Östlin.

28-åringen är dömd för flera brott och har nära band till minst två tidigare anställda på ABF, varav en är aktiv inom en ny partiförening inom S i Botkyrka. Enligt tidningens källor ska han vara en av männen som hjälpt till att locka röster. 28-åringen har figurerat med personer som tillhör Vårbynätverket i Alby och som kopplas till narkotikahandel och våld (Expressen 1/2).

Och häromdagen kröp det fram att S centralt visst var informerad om situationen – sedan förra året.

”Ebba Östlin skrev att allt startade med att de vände på en sten. En sten som visade på kopplingar mellan Vårbynätverket och ABF samt i förlängningen med S”, skrev Nils Vikmång, biträdande partisekreterare, i ett svar till Expressen (den 7 februari). Och, skrev han: ”Partisekreteraren [Tobias Baudin, reds anm] har hållits löpande informerad om konflikten inom Socialdemokraterna i Botkyrka.”

Även Åsa Westlund, ordförande för Socialdemokraternas partidistrikt i Stockholms län, bekräftar att uppgifter kring gängkopplingar har kommit upp vid flera tillfällen i partiet under senhösten.

Centralt i partiet kunde man alltså inte vara så överraskade över ”medieuppgifterna” som man gav sken av.

Annons

Det är nu bra att S centralt lovat att gå till botten med rötan. Vår demokrati måste skyddas från de gängkriminellas inflytande. Och det gäller långtifrån bara S. Tidigare har Moderaterna haft problem – och agerat med uteslutningar.

Det hade varit klädsamt om S centralt – de som pratat som mycket om hoten mot demokratin – hade agerat resolut redan när de fick information om kriminellas inblandning i partiet och dess satellitorganisationer. Senfärdigheten innebär att det inte bara är lokalt i Botkyrka man behöver ställa till med räfst- och rättarting, utan även högre upp.

I denna härva verkar bara en person ha agerat föredömligt och det är Ebba Östlin. Hon fick gå. Det mesta talar i dag för att det är andra än hon som borde ha fått kicken.

Annons
Annons
Annons
Annons