Annons

Martina Jarminder: Jamal El-Haj (S) borde också ha avgått för länge sedan

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten har inte visat tillräcklig respekt för sitt uppdrag, sitt land och demokratiska principer.
Martina JarminderSkicka e-post
Ledare • Publicerad 9 februari 2024 • Uppdaterad 9 februari 2024
Martina Jarminder
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks i texten är skribentens egna.
Socialdemokraternas Jamal El-Haj under torsdagens frågestund i riksdagen.
Socialdemokraternas Jamal El-Haj under torsdagens frågestund i riksdagen.Foto: Jessica Gow/TT

Riksdagsmannen Jamal El-Haj (S) ringde 2017 till Migrationsverket och talade sig varm för att en salafistisk predikant skulle få stanna i Sverige. Varför inte använda sin kraft för att hjälpa ett utsatt barn, eller någon som fallit offer för ideologin som sådana predikanter sprider? Vurmen för extremister är obegriplig.

Det är den fristående krönikören Sofie Löwenmark på Expressens ledarsida som tagit del av samtalet mellan Jamal El-Haj och Migrationsverket, där riksdagsmannen menar att det vore en förlust för Sverige om imamen Ata Elsayed inte fick stanna. Elsayed predikar på Skandinaviska Wakf i Malmö, en salafistisk moské delsponsrad av Qatar. Där förespråkar han en variant av islam som inte bara är moralkonservativ på ett sätt som omöjliggör jämställdhet mellan män och kvinnor, utan dessutom ibland lär ut sådant som går emot svensk lagstiftning.

Annons

Ett av argumenten för att Elsayed förtjänade att få stanna var att han avslutade sina predikningar (han har ibland predikat tillsammans med en salafistpredikant som blev utvisad som ett hot mot rikets säkerhet) med att önska Sverige välgång.

Det är såklart bra, men att en imam som är verksam här och har församlingsmedlemmar som är bosatta här önskar landet de bor i, som har hjälpt dem, välgång är bokstavligt talat det minsta man kan begära. Man ska inte behöva vara konstant tacksam eller behöva göra avbön som flykting, men att vilja sitt nya hemland väl är ett minikrav.

”Att vilja sitt nya hemland väl är ett minikrav.”

Det stockkonservativa wahabistiska salafismen är varken bra för Sverige eller för de flyktingar som kommit hit för att slippa att bli förtryckta av konservativa predikanter i länder utan demokrati och personlig frihet. De imamer som är en tillgång för Sverige och för svenska muslimer är de som hjälper dem att hitta balansen mellan att vara en god muslim och leva som en del av det svenska samhället och ha ett gott liv här, utan förtryck av föråldrade värderingar. Ett liv där den svenska religionsfriheten hjälper muslimen att utöva sin religion på ett sätt som varken skadar hen eller någon annan.

Plädera för att ett barn som riskerar utvisning förtjänar att få stanna, en kvinna som utsatts för hedersförtryck i sitt hemland eller en man som levde med en hotbild på grund av sin politiska övertygelse. Salafistiska predikanter behöver vi inte. De får stå sitt kast om de kommer hit och predikar värderingar som gör det omöjligt att leva laglydigt här.

El-Haj har också under många månader fått mycket berättigad kritik på grund av sitt deltagande i en konferens med anknytning till terrororganisationen Hamas, som bidrar till att deras landsmän på Gaza lider och dör.

På fredagseftermiddagen uppmanade Socialdemokraternas ledning Jamal El-Haj att lämna riksdagen. Det är rimligt. Det blev till sist en extremist för mycket.

Martina Jarminder är politisk redaktör på centerpartistiska Skånska Dagbladet. Detta är en gästkrönika på ledarsidan.

Annons
Annons
Annons
Annons