unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Johanna Nylander: Digitalisering är ingen mirakelkur

Teknik är inte lösningen på allt.
Foto: Bjorn Mattisson bjornfotograf.se
Detta är en personligt skriven text i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Viruspandemin har tvingat fram ett digitalt skifte i samhället. Hårt och skoningslöst ändras marknaden vecka för vecka. Hela branscher ställs om med blandade resultat. Rubriker med välkända bolag som går i konkurs, begär rekonstruktion, permitterar och varslar är numera vardag. För några, kanske särskilt inom detaljhandeln, har pandemin varit det som gjort att man efter tuffa år till slut har fått stänga ner för gott. För andra, särskilt inom kultur, restaurang och den för Skåne så viktiga besöksnäringen, har pandemin i ett svep gjort att mångas annars goda affärer helt stannat av.

Många tvingas digitalisera. Handeln flyttar ut på nätet, restauranger som tidigare bara serverat vid bord erbjuder hemkörning och avhämtning. Mötesarrangörer och konferenser övergår till videolösningar. Konserter och kultur sänds digitalt. Det blir inte samma sak som att uppleva, smaka och känna på plats, men det är viktiga substitut för att verksamheter ska kunna finnas kvar även när livet börjar återgå till det normala.

För landsbygden och mindre samhällen finns det några ljusglimtar. När fler arbetar hemifrån får lokala butiker och restauranger större betydelse än köpcentrum på pendlingsavstånd. Att fler kan arbeta hemma kan dessutom få långsiktigt positiv betydelse. Om fler kan arbeta och driva företag på distans blir bostadsorten mindre viktig och det blir möjligt för fler att kunna bosätta sig på mindre orter där livskvaliteten är högre än i storstan. Avstånden blir kortare när fysiska möten inte behöver genomföras lika ofta, och fler får rutin på att kommunicera digitalt. För många kan hemarbete också innebära välkommen arbetsro bortom öppna kontorslandskap eller stökiga klassrum, och resultaten blir bättre.

Samtidigt visar den snabba påtvingade digitaliseringen att teknik inte är lösningen på allt. Det går inte att ersätta alla fysiska möten med videosamtal. Småsaker som tidigare snabbt avhandlades öga mot öga på en fikarast kan bli betydligt mer komplicerade att hantera i skrift. Alla har heller inte de tekniska förutsättningarna. Den svenska bredbandsutbyggnaden är god, men den är inte total. Bland äldre över 75 år är det nästan en tredjedel som inte använder internet.

Det kommer krävas politiska visioner och beslut för att ta världen igenom den här krisen, inte minst för att säkra en välfungerande vård och infrastruktur, men politiken löser inte allt. Det är hög tid för alla att använda sig av sin konsumentmakt, stödja de verksamheter, butiker och restauranger man vill ha kvar i framtiden. Handla lokalt och mötas på distans är ledord hela samhället kommer behöva leva med lång tid framöver för att inte stängas helt och hållet. Då behöver digitaliseringen funka så bra som bara möjligt, men den kommer aldrig vara svaret på allt.

Johanna Nylander är liberal samhällsdebattör.

Läs mer

Olofström

En person skadad efter att bil voltade

Personen förd i ambulans till sjukhuset.

Växterna som ingen vill hantera

Östra Göinge

Växterna som ingen vill hantera

Invasiva arter kräver specialbehandling på återvinningen.

Rysare för Vanneberga: ”Kommer att sälja oss dyrt”

Sport

Rysare för Vanneberga: ”Kommer att sälja oss dyrt”

Illa ute i bottenstriden efter stjärnsmällen.

Konkurrentens tunga tapp – då fullbordade IFK drömveckan

Handboll

Konkurrentens tunga tapp – då fullbordade IFK drömveckan

Vände och vann mot Redbergslid.

Guldet klart – här firar VMA: ”Satte tonen direkt”

Webb-tv

Guldet klart – här firar VMA: ”Satte tonen direkt”

Efter åtta år – tillbaka i division 3.

IFK vände och vann mot RIK – så var matchen

Handboll

IFK vände och vann mot RIK – så var matchen

Kristianstadsbladet rapporterade live.