Johanna Nylander: Fler manliga chefer borde ta ut föräldraledighet

Ledare Artikeln publicerades

Gör pappaledighet och vab coolt.

Ojämställdheten på arbetsmarknaden gör att det redan från början är lättare att låta mamman i ett heteroförhållande vara hemma de flesta föräldradagarna. Om kvinnan har lägre lön minskar inte de gemensamma intäkterna lika mycket, och alternativet kan vara dyrt för familjer utan höga inkomster. Även när familjen har råd att låta den som tjänar mest stanna hemma länge är det inte säkert att det är socialt accepterat på arbetsplatsen. Det blir ännu svårare om man är egenföretagare, har tillfälliga anställningar, eller till exempel jobbar i en start-up.

Fler pappor borde se föräldraledigheten som den lyxiga förmån den är, och lägga prestige och manlighet i att vara hemma med sina barn, samt att ta hand om dem när de är sjuka. I SvD (7/9) menar Linda Nordlund att fler manliga chefer borde agera goda förebilder och bli chefsfeminister. När chefen tar ut föräldraledighet och vab-dagar normaliserar han föräldraskap i karriären, och det blir lättare för andra att ta efter. Nordlund har rätt.

Sverige har en av världens mest generösa föräldraförsäkringar, men trots det är det få män som unnar sig lyxen att ta del av den. Alla har inte råd, men fler som kan borde ta chansen. Både män och kvinnor gynnas av att arbete och familjeliv kan kombineras i alla positioner på en arbetsplats, men för att det inte bara ska vara något som uppfylls på pappret behöver chefen vara ett gott föredöme.

  Det är underligt att det bland högpresterande män ofta ses som mer eftersträvansvärt att baka sitt eget surdegsbröd och springa maratonlopp än att ta hand om sina små eller sjuka barn. Det borde vara minst lika mycket status att byta blöjor utan att bli tillfrågad, att vara närvarande när ens barn växer och utvecklas, eller vara den i familjen som packar ryggsäcken på morgonen.

  Det finns fortfarande en massa regelproblem att lösa, särskilt för småföretagare och låginkomsttagare, men i nästan alla andra fall handlar det om värderingar. Det finns alltid hundra ursäkter och anledningar varför enskilda familjer delar upp vab och föräldraförsäkring si eller så, men det finns olika förväntningar på kvinnor och män i arbetslivet, och det drabbar alla. Vare sig det handlar om den unga kvinnan som förbises i arbetslivet för att man utgår från att hon när som helst kommer vilja vara borta ett år, och sedan gå ner i deltid. Eller om det handlar om mannen som vill se sina barn mer, men som tycker att priset blir för högt, både i relation med arbetsplats och sin partner.

  Ett gott ledarskap är att ta ansvar. Alla kan inte bryta mot normer, men är man chef med en god inkomst kan man gå i bräschen och ge föräldraskapet den status som det borde ha. Det skulle hjälpa föräldrar och barn i alla familjekonstellationer.

  Fakta

  Johanna Nylander

  är liberal debattör och ansvarig för samhällsfrågor på Dataspelsbranschen.

  Visa mer...