Annons

Johanna Nylander: Johanna Nylander: Gå inte på tvättbluffen

Avjoniserat vatten är inte magiskt.
Johanna Nylander
Ledare – kolumn • Publicerad 2 maj 2021 • Uppdaterad 3 maj 2021
Johanna Nylander
Detta är en personligt skriven text i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Rena strumpor.
Rena strumpor.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Räddningstjänsten i Kristianstad har nyligen köpt in en maskin som säljs med påståendet att kunna tvätta utan tvättmedel. Det låter bra, men systemet funkar inte.

Företaget bakom heter Swatab och är ett skånskt bolag som säljer avjoniseringsmaskiner för tvättstugor. De har i samarbete med räddningstjänsten gjort ett test på brandkläder som de hävdar visar att flera cancerogena ämnen tvättades bort mer effektivt med avjoniserat ultrarent vatten än med tvättmedel.

”Använd tvättmedel för att få kläderna rena på riktigt.”
Annons

Men resultaten från testet håller inte om man granskar det noggrannare. Testet är inte vetenskapligt utfört. Tygbitarna kom från olika delar av brandkläderna och de har tvättats i olika maskiner med helt olika tvättprogram. Utan att veta hur smutsiga de testade bitarna var före kan man heller inte mäta hur mycket renare de blev. De två bitar som tvättades i Swatabs maskiner tvättades av Swatab själva och inte någon oberoende part, något som även räddningstjänstens eget skyddsombud kritiserat hårt.

Flera forskare, bland andra kemiprofessorn Ulf Ellervik i Lund, konstaterade efter testet att brandkläderna nog skulle må bra av att sköljas ett par gånger extra. Men utan tvättmedel är risken stor att de farliga partiklarna bara flyttar till insidan av kläderna. Inget visar att avjoniserat vatten skulle vara praktiskt effektivare än vanligt kranvatten.

Det är inte första gången metoden kritiserats. Lundaforskaren David Wensbo Posaric har gjort en tvättstudie med en Swatabmaskin i Malmö och konstaterat att vattnet inte är ultrarent när det väl är i maskinen. Visst finns det kläder som blir fräscha nog av att sköljas i vatten eller vädras utomhus. Avjoniserat vatten blir mjukare, men andra tester visar att tvättmedel också behövs, främst för att få bort fett.

Trots detta har hyresbolag runt om i hela landet fortsatt att köpa in de dyra maskinerna. Boende har klagat på att tvätten inte blivit ren, och på många ställen har de till slut avinstallerats. Fem äldreboenden, också i Kristianstad, rapporterade efter att ha testat systemet, att tvätten luktade kiss och att bajsfläckar fanns kvar. Swatab erkänner att alla fläckar inte går bort, men menar att man i stället för tvättmedel kan använda fläckborttagningsmedel när det behövs.

Swatab har fått flera miljöutmärkelser och ekonomiskt stöd för att utveckla sina avjoniseringsmaskiner vidare. Själva idén bakom är tilltalande. Tänk om man kan tvätta rent i låga temperaturer utan att behöva tvättmedel! Men att bara önska att något ska funka leder inte till att det gör det.

Landets räddningstjänster måste ta kritiken på allvar innan de stirrar sig blinda på testresultatet, köper in Swatabs maskiner och tror att risken för cancer kommer minska. Avjoniserat vatten är inte magiskt. Skölj gärna tvätten några extra gånger i vanligt vatten, men använd tvättmedel för att få kläderna rena på riktigt.

Johanna Nylander är fristående kolumnist på ledarsidan

Annons
Annons
Annons
Annons