Johanna Nylander: Kemikalieskatt hjälper inte miljön

Ledare Artikeln publicerades
Foto:Nam Y. Huh

Skatten gör det dyrare att uppdatera sin gamla tv eller spelkonsol till en ny och miljövänlig.

Den första juli 2017 vill regeringen införa en kemikalieskatt på flamskyddsmedel. Skatten har två huvudsakliga syften; att minska mängden flamskyddsmedel i svenska hem, och att dra in skattepengar till staten.

I praktiken kommer kemikalieskatten bli en punktskatt på elektronik, och det blir dyrare för konsumenter att uppdatera sin gamla elektronik till nya mer miljöeffektivare alternativ.

Flamskyddsmedel finns i plasten i elektronikprylar för att de inte skall börja brinna av misstag. De fyller ett syfte, men kan också vara skadliga för människan om de läcker ut från produkterna. Därför är det så klart bra om det finns så lite skadliga kemikalier i hemmet som möjligt, och att på internationell nivå se till att medlen fasas ut vid tillverkning av nya produkter.

  I dag är marknaden för den allra mesta elektronik internationell. Företag från hela världen producerar prylar som säljs till svenska hem, och den föreslagna kemikalieskatten kommer inte påverka hur elektronik tillverkas i andra delar av världen. Kemikalieskatten innebär inga förbud, det innebär inte en märkning av farliga ämnen, det är inte ett direktiv från EU som Sverige måste införa. För de allra flesta elektronikproducenter är den svenska marknaden väldigt, väldigt liten, och det här blir bara ytterligare ett handelshinder.

  De som kommer drabbas av kemikalieskatten är konsumenter i Sverige som vill köpa ny mikrovågsugn, dator eller tv. Inte ens elektronik utan farliga flamskyddsmedel slipper helt undan extraskatten.

  Jag jobbar med dataspel till vardags, och spelkonsoler är en av alla saker som skall punktbeskattas med den nya lagen. Med den nya skatten skulle priset på en ny Playstation 4 öka med upp till 400 kronor. Det är en extraskatt på ungefär 11 procent. Men punktskatten är inte 11 procent för alla prylar, utan beror på hur mycket elektroniken väger. En gammal konsolgeneration som Xbox 360 skulle också få en prisökning på upp till 400 kronor, trots att den i dag säljs till nästan halva priset av vad Playstation 4 kostar. Fler skulle dra sig för att köpa en ny konsol, och de som väljer att göra det ändå kommer att behöva betala extra skatt för ungefär lika mycket som ett roligt spel kostar.

  Men det handlar inte bara om spel. Konsolerna är bara en liten del av lagförslaget, och kemikalieskatten hade varit dum även om de inte varit med. Andra punktskattade varor som tobak, alkohol och bensin har ordentliga konsekvenser om de missbrukas i stor grad. Elektronik är inte jämförbart farligt, och det är till och med bra om prylar byts ut då och då och får återvinnas mot bättre, mer miljövänliga, och mer energieffektiva alternativ.

  Kemikalieskatten borde kallas för vad den är; en extra elektronikskatt som bromsar både digitalisering och förnyelse, och i värsta fall till och med blir skadlig för miljön.

  Fakta

  Johanna Nylander

  är liberal debattör och ansvarig för samhällsfrågor på Dataspelsbranschen.

  Visa mer...