Annons

Johanna Nylander: Johanna Nylander: Skydda RS-barnen med covidvaccin

Ovaccinerade covidpatienter som behöver intensivvård tränger ut barnen.
Johanna Nylander
Gästkrönika • Publicerad 18 oktober 2021
Johanna Nylander
Detta är en personligt skriven text i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Intensivvård.
Intensivvård.Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Nu är RS-säsongen här. Och det är en skam när barn får trängas på sjukhusen för att ovaccinerade covidpatienter behöver intensivvård.

Många som har valt att inte vaccinera sig mot covid har avstått för att de tror att de själva, eller deras barn, inte kommer drabbas särskilt hårt av sjukdomen. Men det är ett kortsiktigt perspektiv. Även om de får rätt i att de själva eller deras närmast anhöriga inte blir svårt sjuka av covid så kan andra drabbas i nästa led. Och precis som ovaccinerade tänker sig att de kanske klarar sig undan covid, kan det vara lätt att tänka sig att RS-faran är över för sina egna barn. Särskilt om de är äldre, eller inte riktigt passar in i en riskgrupp.

Annons

Jag har själv erfarenhet av det senare. Vår dotter som snart fyller tre år fick nyligen en så svår RS-infektion att hon blev sjukhusinlagd i över en vecka, varav tre dagar på intensiven. Hon behövde syrgas för att kunna andas, och kroppen hade svårt att orka med. För henne började det som en vanlig förkylning, men när hon blev sjukare fick vi till slut åka till akuten.

De allra flesta barn genomlider en infektion med RS-virus (respiratoriskt syncitialvirus) som just en vanlig förkylning. Några, särskilt de yngsta barnen med små lungor, har större risk att drabbas av svåra komplikationer, och har man fel förutsättningar, eller otur, behövs sjukhusvård för att klara sig igenom den. Viruset smittar säsongsvis under den kallare hösten och vintern och när fler rör sig inomhus. Det är inte helt ovanligt att äldre barn smittar yngre.

”Vår dotter som snart fyller tre år fick nyligen en så svår RS-infektion att hon blev sjukhusinlagd i över en vecka, varav tre dagar på intensiven.”

Förra året var RS-säsongen mild. Många av de smittskyddsåtgärder som förordades för att bromsa pandemin, som att hålla avstånd, tvätta händerna och hålla snoriga barn hemma från förskolan, höll RS i schack och få barn smittades. Det var bra, för fler barn hann bli lite äldre före sina första möten med RS, och blev därför lite bättre rustade. För i år har RS-säsongen redan dragit i gång, tidigare än vanligt. Fler barn har blivit sjuka, och fler barn än vanligt behöver sjukhusvård. Dessutom kan RS vara ett jobbigt virus för vuxna med. Även äldre behöver ibland vårdas på sjukhus.

Det går inte att skydda barn helt från RS, särskilt inte om det finns äldre syskon, men det finns några saker man kan göra för att minska risken. Att så gott det går umgås med andra utomhus, att använda handsprit ofta, och se till att äldre syskon tvättar händerna innan de kramar yngre barn, är några saker som kan minska risken.

Men för att de barn som ändå har oturen att drabbas ska kunna få rätt vård, är kanske covidvaccinet den mest effektiva hjälpen. Ovaccinerade covidpatienter tar fortfarande upp sjukvårdsplatser på landets infektions- och intensivvårdsavdelningar, och det är ändå något som enkelt kan undvikas genom att fler tar sina sprutor nu.

Johanna Nylander är fristående krönikör på ledarsidan

Annons
Annons
Annons
Annons