Annons

Johanna Nylander: Johanna Nylander: Ukrainare på flykt måste kunna jobba i Sverige

Flyktingmottagandet måste bli bättre.
Johanna Nylander
Ledare • Publicerad 7 mars 2022 • Uppdaterad 9 mars 2022
Johanna Nylander
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks i texten är skribentens egna.
Foto: Andriy Andriyenko

Man skulle kunna tänka sig att Sverige borde ha lärt sig och förberett sig på hur man kan hantera stora flyktingströmmar. Att ge människor en tillfällig fristad och skydd undan krig och konflikter, skapa vägar in i det svenska samhället och ge möjligheten till dem som vill och kan stanna kvar även när det är säkert att åka tillbaka.

Så är det inte. Det är svårt att komma in i Sverige. Reglerna för arbetstillstånd har så många luckor att människor med utbildning, boende och jobb ibland utvisas för att arbetsgivare gjort fel. Utländska studenter har svårt att stanna efter examen. Det är svårt att få arbetstillstånd för att starta företag här.

Annons

De hårdare reglerna för anhöriginvandring gör att svenska medborgare har svårt att flytta hem med familjer de bildat utomlands. Samtidigt kan dömda brottslingar i många fall inte utvisas för att hemlandet inte tar emot dem säkert.

Putinregimens invasion av Ukraina aktualiserar behovet av ett bättre flyktingmottagande. Västvärlden får inte ge vika mot en obarmhärtig diktator som hänsynslöst räknar med att någon annan tar notan för alla bomber han släpper och all förstörelse han orsakar. Svaret måste vara att både slå tillbaka där det känns som mest – och ta emot dem som flyr.

”Byråkratiska buggar får inte drabba de ukrainare som har möjlighet att fortsätta jobba på distans från Sverige.”

För det går att lösa bättre. Alla som flyr Ukraina kommer inte komma till Sverige. Alla som väl gör det kommer inte vara välutbildade IT-tjänstemän som pratar flytande engelska. Det måste byggas ett mottagande som kan klara både och. Som akut ger familjer en fristad från Putins bomber, och som långsiktigt skapar snabbspår in i samhället där så många som möjligt kan försörja sig själva. Ukraina är ett närliggande land, och det borde finnas alla möjligheter för de flesta som flyr att snabbt komma in i det svenska systemet.

De byråkratiska buggar som finns i dag för arbetskraftsinvandrare får inte drabba de ukrainare som vill och har möjlighet att fortsätta sina jobb på distans från Sverige, eller som kan skapa sig en ny försörjning på plats här.

Det behövs långsiktig hållbarhet i mottagandet, som genomsyras av solidaritet mot medmänniskor och gemensam motståndshandling mot Putin. Annars finns det en risk att flyktingarna på sikt används som påtryckningsmedel för att få väst att sluta med sanktionerna.

Ukraina är invaderat och konflikten lär inte ha en lösning som kan medlas fram. Det är ett angreppskrig där Putin tjänar på att människor försöker vara neutrala. Det är inte rimligt att bejaka ”båda sidors perspektiv” när den andra sidan faktiskt objektivt har fel. Ukrainas sak är vår, och för att stoppa den ryska invasionen måste vi hjälpa till på alla sätt vi kan.

Johanna Nylander är fristående krönikör på ledarsidan.

Annons
Annons
Annons
Annons