Kan barn begå brott? Svar: Ja, självklart. Kan de straffas? Svar: Nja.

Ledare Artikeln publicerades
Vanliga människor ska inte behöva vara rädda.
Foto:FREDRIK PERSSON
Vanliga människor ska inte behöva vara rädda.

I Sverige blir man straffmyndig först när man har fyllt 15 år. Är det dags att ändra på det? Vad händer med tryggheten för oss hederligare om brottslingar får gå fria bara för att de är unga?

En 15-årig kille stack i fredags kniven i en 40-årings mage och rygg på tunnelbanan i Stockholm. Men redan i måndags släpptes han fri – på grund av sin låga ålder. Kammaråklagaren beslutade att låta honom gå eftersom hon inte bedömde att det fanns skäl att ”gå in i en häktingsframställan mot en så pass ung person”. Detta trots att polisen såg det som uppenbart att han var skyldig.

Ingen vinner på att ha en massa tonåringar i fängelse; det är knappast en miljö som fostrar och inspirerar unga människor till att bli trygga, självsäkra medborgare. Men att släppa dem fria, kanske sedan inte ens hålla rättegång, kanske inte ens döma till samhällstjänst, böter eller vård, är oansvarigt och ohållbart. Det är inte osannolikt att en 15-åring som knivskär en annan människa utan att straffas med bestämdhet kommer att flabba samhället i ansiktet och begå fler brott.

För att skydda tryggheten måste rättssamhället ha hårda nypor mot den som inte respekterar sina medmänniskor. Det är de som sköter sig som ska kunna röra sig fritt – inte de som felar. Det är de hederliga som ska skyddas – inte brottslingarna.

    Dessutom vinner alla på att den unge inte hamnar på glid utan i stället motiveras välja en annan slags framtid med hjälp av tydliga signaler och påföljder. Inte gör vi dem en tjänst genom att simpelt släppa dem fria. Inte gör vi väl det genom att se mellan fingrarna?

    15-åringar må vara närapå barn, men den som går igenom nyhetsflödet finner att personer i den åldern har misstänkts och dömts för både våldtäkter och mord. Rattfylleri och vårdslöshet i trafik. Kidnappning, rån och överfall. Nej, några dunungar är de inte alltid, de som är 15 år.

    Det har dessutom enligt Åklagarmyndigheten blivit allt vanligare med brottmål där gärningsmannens ålder är okänd. Dels befinner sig många här i Sverige utan att vi egentligen vet hur gamla de är. Bara 12 procent av de ensamkommande har id-handlingar och i en intern rapport från Migrationsverket vittnar medarbetare om hur handläggare och kontor gör helt olika bedömningar. Huvudregeln är att godta den ålder som den asylsökande uppger vid första mötet – och vem som helst förstår att den som har incitament att ljuga kan göra så.

    En extrem och sorglig konsekvens av det var när en kvinna förra hösten våldtogs av flera män, men där en av dem gick fri eftersom rätten inte kunde slå fast hur gammal han var. Enligt hovrätten gick det inte att styrka att killen hade fyllt 15 år när våldtäkten genomfördes då olika papper visade olika födelsedata.

    Den man som knivskars i fredags kväll fördes till sjukhuset för intensivvård. Han kommer enligt uppgift inte att dö. Men skadad är han, sannolikt för livet. Vi ska stå på hans sida – annars skadas tilliten i samhället på samma sätt.