Kommuner ska inte driva företag

Kristianstads kommuns elbolag lockar kunder med argumentet att vinsten går till skolan och äldreomsorgen, men välfärden bör betalas via skatten och inte användas för att konkurrera ut privata alternativ.
Ledare • Publicerad 21 maj 2019
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.

C4 Energi är ett kommunalt bolag som säljer elavtal till privatkunder på en fri marknad, i konkurrens med andra företag.

Men dess särställning som ägt av det offentliga öppnar för att ta till argument som få andra företag kan använda, vilket riskerar att snedvrida konkurrensen.

”Vinsten går tillbaka till skolor, förskolor och äldreomsorg”, proklamerade bolaget i en annons nyligen. Man skröt om: ”Miljoner till kommunen och lokala föreningar” och menade att den som köper sin el via C4 Energi i stället för andra alternativ bidar till Kristianstads bästa.

Men grejen är att kärnverksamheten – skola, förskola och äldreomsorg – måste fungera ändå, oavsett hur många kunder som väljer ett kommunalt bolag. Lärartätheten i förskolan ska inte påverkas av det. Att ge sken av att kvaliteten på serviceboendet står och faller på ens val av elbolag är ett fulargument i syfte att ge den som inte lokalpatriotiskt väljer det kommunala bolaget dåligt samvete.

Visst får kommunen miljoner i tillskott från C4 Energi – hela 50 från åren 2016, 2017 och 2018 – men Kristianstads kommuns verksamheter kostar cirka 7 miljarder kronor under ett år, varav drygt 80 procent (det vill säga cirka 5 600 miljoner) går till skola, vård, omsorg och stöd. De miljoner som elbolaget bidrar med är inga småsummor, men heller inte avgörande. När jag pratade med VD Göran Thessén visste han ”inte alls vad de går till”.

Det hela sätter fingret på hur knepigt det är att stat, kommun och region driver företag på en marknad. Det bästa vore om man slutade helt och lät företagen tävla på lika villkor.

För om man vill att kommunala bolag ska vara en kassako som ger medel till den ordinarie kommunala verksamheten borde väl politikerna annars starta mataffär, klädbutik och restaurang också. Gym, revisionsbyrå och byggbolag? Varför inte ta över rubbet? Jamen, låt hela välfärdskonkarongen betalas via vinsterna som kommer från att folk som får lön offentligt drivna bolag shoppar.

Öh. Problemet med det är uppenbara. Det håller inte.

Vi ska vara rädda om företagarna. De som tar risker, anställer och lägger ner tid och energi på att få lönsamhet ska inte få se sig omsprungna av den som försöker påskina att skolan inte klarar sig utan kundernas val. Även de helt privata bidrar ju onekligen med skatter och arbetstillfällen.

I Svenskt Näringslivs färska ranking som kom på tisdagen låg Kristianstad kvar under mitten på listan bland de skånska kommunerna med ett sammanfattat omdöme om 3,4 av 5. Nationellt ligger man på plats 143, så det finns utrymme för förbättring.

Om företagen haltar försvinner jobb, och tillväxten drar ner mungiporna. Det vore inte det bästa för Kristianstad. Då blir det inga ”miljoner till kommunen”.

Carolin DahlmanSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.