Kommuner ska inte gå moralpolisernas ärenden och erbjuda småtjejer burkinis

Ledare Artikeln publicerades
På en fransk strand.
Foto:Vet ej
På en fransk strand.

Att Hässleholms kommun har lånat ut burkinis till skolflickor för att dessa ska kunna vara med i simundervisningen är så galet att man vill börja gråta. Förstår inte tjänstemännen vad de håller på med? Byråkrater ska naturligtvis inte uppmuntra en ordning där små tjejer ses som sexobjekt och därför bör täckas över.

Biträdande förvaltningschefen Rolf Bengtsson förklarade för Norra Skåne (25/8) att utlåningen gjordes för att det fanns elever som inte kunde delta i simundervisningen utan att täcka sig. För att få ett högre deltagande hjälpte man generöst till med lämplig klädsel.

De heltäckande badkläderna har dock inte skattebetalarna stått för utan dem har man fått till skänks av Majblommekommittén, berättade Bengtsson för mig i telefon. Det handlar om tre stycken som han antog kanske användes av barn från mellanstadiet och uppåt, fast han visste inte säkert. Anställda i skolan, aktiva i kommittén hade i våras gått ut med ett mail till skolorna och informerat, men vilka det var mindes han inte.

Men oavsett vem som har stått för inköpet är det beklagligt att kommunen använder sig av gåvan. Bruket av burkini är starkt kopplat till hedersstrukturer och bör ifrågasättas, inte ses som en fiffig idé för att lära tjejerna simma 200 m.

  När Nsk:s reporter ställde vassa frågor om burkinins innebörd skyllde Bengtsson ifrån sig med att det inte är skolans ansvar att tolka huruvida sådana är ett uttryck för kvinnoförtryck. ”Det skulle vara betydligt mer utpekande om eleverna inte kunde delta i undervisningen”. Men är problemet att de blir utpekade?

  Är inte kärnproblematiken att de unga tjejerna lever i en kultur där deras liv förutbestäms? Där vissa riskerar tvångsgifte? Där de kanske förhindras gå ut utan sin man? Där en del inte får skoja och skratta? Där de faktiskt kanske aldrig får användning av simkunskaper alls... Inte alla muslimska kvinnors män följer de hårdaste sharialagarna, men tillräckligt många för att vi som kämpar på individens frihet och jämställdhet ska vråla: STOPP!

  Läser inte kommunens beslutsfattare nyheterna? Hur har de missat alla händelser sedan Fadime mördades av sin egen pappa för 15 år sedan bara för att hon blivit kär i en svenne. Har de inte hört om morden, fallen från balkonger, alla barn som försvinner under sommarlovet för att giftas bort eller könsstympas. Har de missat?

  Uppenbarligen. För i stället för att stötta tjejerna och stå på deras sida mot klaner och förtryckande livsfarliga kulturer lånar de ut burkinis. Tjohej hoppsan hejsan.

  Gulan Avci (L) skrev för ett par veckor sedan i Expressen att: ”Skolan har en oerhört viktig roll genom att se och upptäcka de barn som lever i hederskulturen” (10/8). ”I de parallellsamhällen som har vuxit fram i Sverige kontrolleras flickornas kläder, umgänge och val av partner av familjen, eller av okända moralväktare som sakta men säkert har tagit över kontrollen där polisen har abdikerat”, skrev Avci. Hon efterlyste kompetensutveckling i skolan – och det verkar onekligen behövas.

  Vi måste rakryggat stå upp för att varje människa har ett värde och förtjänar rätten att fritt bestämma över sitt eget liv. När kommuner ger efter för absurda krav om att flickor inte får bada eller gympa ihop med pojkar eller när Diskrimineringsombudsmannen menar att en kvinnlig arbetsgivare inte får reagera på att en manlig arbetssökande inte vill ta henne i hand går vi moralpolisernas ärenden.

  Alla har ett ansvar för att främja liberala värderingar med djup respekt för enskilda.

  Skolan måste vara vaksam. Sfi-lärare och myndigheter måste lära sig se varningstecken. Sjukvården måste se upp med krav på att familjen ska vara med vid undersökningar, för risken är att spionerar för att se att unga tjejer inte gjort något syndigt. Inte heller borde journaler kunna läsas hemma vid datorn om tjejen inte vill det, för risken är då att hon inte törs yppa vad hon behöver stöd med och därmed inte får hjälp.

  Friheten måste försvaras. Ofrihet måste bekämpas nu, här, där vi står.

  Vissa är rädda för att kritisera andra människors sätt att leva, men man är inte sverigedemokrat eller rasist om man påpekar att vissa inslag av mångkulturen är ovälkomna. Om de innebär grova frihetsinskränkningar är det inte ”deras ensak” som vi ska blunda för och tänka ”jaha, så gör de i sitt hemland”. Skärpning! Barn far illa. Kvinnor sitter fast i livslånga kulturella fängelser. Ska vi stå och se på?

  Frågan är om alla de som köpte majblommor i Hässleholm i våras uppskattar att deras pengar har gått till att köpa in plagg som går på tvärs med jämställdhet och människors frigörelse. Tror de att de gör tjejerna en tjänst? Hmm.

  Vad spelar det för roll om de är fria att plaska runt nu lär sig simma om de sen inte får för sin man.

  Läs gärna också:

  Befria flickorna från burkinin

  Inga hedersstrukturer i våra badhus, tack

  Skyll inte på männen - utan på klanerna

  Enkät till fem personer varav ingen tycker att detta är fel

  Nyhetsartikel: Burkinis till låns skapar debatt