Kräv att killarna sköter sig i stället för att begränsa tjejers frihet

Ledare Artikeln publicerades
Spring fritt och sikta mot stjärnorna, lilla du!
Foto:Hasse Holmberg / TT
Spring fritt och sikta mot stjärnorna, lilla du!

Även tjejer ska kunna springa omkring som de vill. Det får vara slut på daltandet av vissa mäns dåliga beteende genom allt helt enkelt separera kvinnor från dem. Lär dem veta hut i stället!

Jag vägrar att träna i mitt gyms särskilda avdelning för kvinnor. Ingen ska tvinga in mig i ett rum utan fönster bara för att vissa män, killar, pojkar inte kan sköta sig. Det är inte mitt rörelseutrymme som ska begränsas – utan deras.

Om de som tafsar, stirrar eller uppvaktar inte lär sig in i märgen att det är fel kommer de att fortsätta försöka. Vi behöver uppfostra dem – inte skydda deras ögon från frestelser genom att klä flickor i heltäckande eller stänga in oss i mörka rum. Inte indirekt försvara deras syn på hur en kvinna bör bete sig genom att gömma undan henne, det vill säga göra precis som de.

I slutet av sommaren öppnas en fritidsgård med tjejprofil i Hjulsta i Stockholms kommun. Få tjejer hade sökt sig till de vanliga fritidsgårdarna av rädsla för ryktesspridning och kränkningar. ”Killarna kommenterar vad tjejer har på sig, hur de beter sig, vad de säger”, berättar 18-åriga Roza Arosh (SVT 19/7).

  En rapport byggd på intervjuer visar ”att en starkare kontroll av flickor i området brer ut sig allt mer”.

  Och vad gör då de rödgrönrosa politikerna? Jo, de förstärker problematiken.

  ”I mitt arbete möter jag tjejer som berättar att de inte kan vara var som helst, att de har bröder eller släktingar som säger till dem att de måste vara hemma”, säger en kvinna som startade Tensta Kvinnojour 2002. Hon menar att läget har förvärrats de senaste åren.

  Och vad gör då de rödgrönrosa? De accepterar det könsuppdelade samhället i stället för att ryta som lejon gentemot fienden.

  Ja, tjejerna vill nog ha en egen plats. Ja, de kan ha nytta av det genom att de får träffa andra tjejer och kanske stötta varandra. Men om hederskulturpoliserna tycker att de inte ska fnissa och kuckelura över rundpingis, ska de rödgrönrosa politikerna då fixa fritidsgård över Skype som man kan besöka från sitt stängda flickrum? Samtidigt som killarna kan skratta och babbla på? Jag saknar ord.

  En tjej kommenterar att det är bra med en fritidsgård för ”man får springa runt och vara fritt som man vill”. Det skär i hjärtat, och jag vill ge henne en stor kram och berätta att "grejen kära du är att det ska du få göra även om dina jämnåriga killkompisar är i samma rum"! Ni sköna brudar ska kunna spela pingis i samma lag och jaga Pokemons som polare utan att knasiga religiösa föreställningar om könens roll kommer emellan och stör. Du ska kunna ha håret fritt och gå i korta jeansshorts som är trendiga nu utan att det ger dig dåligt rykte.

  Och jag ska kunna lyfta skrot klockan 3 på natten utan att bli trakasserad! För att skapa det samhället och garantera friheten måste vi tydligt markera gentemot sexuellt våld eller uttalanden. I skolan måste lärarna säga till mer bestämt. Tjejer måste lära sig kaxa till sig. Frihet kräver regler och att dessa bemöts med annat än "det vore supertoppen om du följde reglerna".

  Vilket förrädiskt skydd ger vi kvinnor genom att undanhålla dem män i offentliga rum? En dag ska de mötas – i hemmen, på arbetsplatser, på resor – och om de inte har lärt sig stå upp mot oacceptabelt beteende (eller ens vet vad ett sådant är) kommer de att klara sig sämre!

  Och vad gör det för killarna om de enda som uppfostrar dem är mossiga vuxna som står för omoderna kulturer och värderingar? Fina unga män behöver också starka vuxna med frihetliga värderingar att hålla i handen.

  Låt i stället tjejer och killar mötas – och se till att ha starka fritidsledare på plats som kan utnyttja tillfället för att lära ut tankar om respekt. Nu har killarna full frihet att fortsätta som förut och vi tror att allt därmed är fina fisken...

  Samma resonemang gäller simhallar som vill ha separata tider för kvinnor eller när ett tyskt tågbolag inför könsuppdelade vagnar.

  I veckan rapporterade Vetenskapsradion i P1 (19/7) att trollslände-kvinnor spelar döda för att komma undan ”brysk uppvaktning”. Det ska människo-kvinnor inte behöva göra. Även vi ska kunna leva i frihet. Träna biceps ifred. Simma lugnt.

  Läs även:

  Tjejer ska kunna gå i bikini

  "tramsainte - bevaka killarna i stället för att snickesnacka med tjejerna

  Stadsdelsnämndens beslut