GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sofia Nerbrand: Lägg inte ner Bromma flygplats

Navet i huvudstaden är viktigt för människor och näringslivet i hela Sverige.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 31 augusti 2021
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska etikett är liberal.
Kristianstad Österlens flygplats.
Kristianstad Österlens flygplats.
Foto: Bosse Nilsson

Det vore förödande om Miljöpartiet får igenom att Bromma flygplats i Stockholm ska stängas ner. För alla oss som bor utanför huvudstaden och för stockholmarna.

”De rödgröna tar de inte höjd för framtidens eldrivna flyg och människors uppdämda behov att faktiskt ses igen.”

Sverige är ett avlångt land med stora avstånd och det är viktigt att människor kan resa inrikes både snabbt och enkelt. Här är Bromma ett viktigt nav, inte minst för mindre destinationer. Det handlar således inte bara om att ta sig från periferi till centrum utan också att kunna flyga till andra delar av landet med en mellanlandning. Flera flygbolag erbjöd före pandemin många alternativ och bra priser.

Det är också tack vare flygets förtjänst möjligt att ta sig fram och tillbaka till Stockholm över dagen, vilket är viktigt för många som behöver få ihop jobb och barn. I detta hänseende är inte tåget konkurrenskraftigt.

Att ta sig genom flygplatsen och in till stan från Bromma är betydligt smidigare än att resa via Arlanda. Dels är Arlanda mycket större och mer otympligt, dels är Arlanda Express alldeles för dyrt.

Men Miljöpartiet fick med sig Socialdemokraterna på att lägga ner Bromma ändå. I våras gav regeringen ett uppdrag om att utreda hur. På tisdagen kom svaret: Bromma flygplats kan läggas ner redan mellan 2025 och 2027.

Förhoppningsvis kan oppositionen stoppa detta. En majoritet i riksdagens trafikutskott vill i stället att ”Bromma ska fortsätta att vara en modern flygplats”. Bravo. Men frågan avgörs ytterst av regeringen och Moderaterna säger nu att de kommer att behålla Bromma om de vinner makten nästa höst.

De rödgröna anför klimatskäl och ändrade resvanor under pandemin. Men då tar de inte höjd för framtidens eldrivna flyg och människors uppdämda behov att faktiskt ses igen.

Sofia Nerbrand är politisk redaktör

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.