Annons

Sofia Nerbrand: Låt inte de ovaccinerade få pandemin att fortgå

Det är rimligt att de som inte tar sina sprutor får ta konsekvenserna av det eftersom de riskerar hälsan för alla oss andra.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Signerat • Publicerad 2 december 2021 • Uppdaterad 3 december 2021
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Covid–19 sprids främst via luften.
Covid–19 sprids främst via luften.Foto: Gorm, Kallestad

Nu är vi där igen. Smittan går upp kraftigt och Sverige är sena på bollen. Kungliga Vetenskapsakademiens expertgrupp presenterade sin utvärdering av pandemihanteringen häromdagen. Den betonar att ”hur en pandemi utvecklar sig i hög grad beror på de åtgärder som vidtas tidigt. Den omfattande sjukligheten och höga dödligheten under de två första pandemivågorna berodde i första hand på för milda och för sent insatta åtgärder för att hindra den initiala smittspridningen”.

Rapportförfattarna föreslår att Sverige bör etablera en oberoende expertenhet med hög vetenskaplig kompetens som rådgivare till beslutsfattare vid pandemier. De pekar också på vikten av att lära av andra och att samverka över gränserna.

Annons

Folkhälsomyndigheten har helt enkelt inte hållit måttet, men regeringen har låtit den sitta i förarsätet ändå. Ingendera erkänner misstagen eller anser att de har något att tillägna sig.

På sedvanligt icke-ödmjukt vis avvisade socialminister Lena Hallengren (S) Vetenskapsakademiens slutsatser med armarna i kors i TV4. Hon har valt att inte läsa slutrapporten från de svenska toppforskarna. Futtigt.

Lika häpnadsväckande är att Sveriges Radios nyutnämnda vetenskapskommentator, Ulrika Björksten, viftar bort experterna i Studio Ett (30/11) med orden ”man ska komma ihåg att detta är en självutnämnd grupp”.

Om de skulle bli inbjudna till Nobelfesten borde de därför tacka nej – det är ju just dessa ”självutnämnda” experter som delar ut världens mest prestigefyllda vetenskapspris i fysik, kemi och ekonomi.

Hur illa är då läget i Sverige nu? Och vad gör göras? Den nya virusvarianten omikron och den snabba smittspridningen i Europa borde leda till snabba åtgärder för att bryta den exponentiella ökningen som även är på väg här.

Det man dock ska vara mest orolig för är att så många fortfarande inte har vaccinerat sig. Och att inte fler tar sina sprutor. I Skåne är drygt 400 000 av de 1,4 miljoner invånarna ovaccinerade och under de senaste veckorna ligger nyvaccineringen på en mycket låg nivå, bara några tusen nya personer per vecka.

”Att inte kunna röra sig bland en massa andra människor utan covidpass är rätt och rimligt.”

Det får till följd att inläggningarna på sjukhus ökar, framför allt av ovaccinerade. På myndigheternas pressträff på torsdagen framgick det att medelåldern på dem som intensivvårdas är 53 år, att jämföra med 72 år för dem som har tagit sina sprutor. Både CSK och SUS är på nytt i krisläge och Region Skåne meddelar att ”belastningen fortsätter att vara hög inom vissa delar av vården”.

Det betyder alltså ännu mer lidande, postcovid, död och längre vårdköer.

Regeringen har aviserat att det förmodligen kommer fler rekommendationer och restriktioner i nästa vecka. Covidpass kanske införs även på restauranger och gym och fler lär få arbeta hemma. Måhända får vi rent av se fler munskydd? Det vore välkommet, eftersom covid–19 främst sprids via luften. Torrt och kallt vinterväder är mumma för viruset.

Enda sättet att radikalt få ner kostnaderna och umbärandena – på både kort och lång sikt – är att fler vaccinerar sig.

Annons

EU-kommissionen är inne på att göra det obligatoriskt att vaccinera sig. Österrike ska bötfälla dem som inte tar sprutorna, och både Tysklands förbundskansler Angela Merkel och hennes efterträdare Olaf Scholz vill fatta ett liknande beslut före årsskiftet.

Det är förvisso hårt att bestraffa medborgare som inte vill ta vaccin. Det är också oförenligt med svensk grundlag. Inte desto mindre blir det oacceptabelt dyrt och dåligt för miljarder människor om vi inte använder det potenta vapen som vi nu har mot farsoten. Vi kan inte låta pandemin förlama världen i åratal när vi nu har säkra, billiga och verksamma vacciner.

Bevisbördan borde ligga på dem som vägrar att ta sprutorna. Att till att börja med inte kunna röra sig bland en massa andra människor utan covidpass är därför rätt och rimligt.

Sofia Nerbrand är politisk redaktör

Annons
Annons
Annons
Annons